Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  „Control”, expoziție cu șapte artiste despre comportamente individuale și sociale
monica mays, shadow box, 2024, cutie taxonimică, alamă, bomby moris, sifon, flori

„Control”, expoziție cu șapte artiste despre comportamente individuale și sociale

„Control”, o expoziție de grup ce reunește lucrarile a șapte artiste care examinează diferitele moduri în care sistemele și credințele ordonează, limitează sau guvernează acțiunile și comportamentele individuale și sociale, va fi deschisă la Pavilionul Goethe din București în perioada 20 februarie – 23 martie.

Najaax Harun (n. 1991, Somaliland, stabilită la Addis Ababa), Nona Inescu (n. 1995, România, stabilită la Berlin), Agnieszka Mastalerz (n. 1991, Polonia, stabilită la Varșovia), Monica Mays (n. 1990, Spania, stabilită în Amsterdam), Rachel Monosov (n. 1987, Rusia, stabilită la Berlin), Chiedza Pasipanodya (n. Zimbabwe, stabilită în Toronto) și Oana Stanciu (n. 1988, România, stabilită la Edinburgh) sunt artistele care expun.

Curatoriată de Catinca Tăbăcaru și Raphael Guilbert, „Control” aduce laolaltă diverse medii artistice.

Sculptura metalică în mărime naturală a Nonei Inescu se situează în centrul Pavilionului Goethe, creând un spațiu de dialog despre mișcarea globală a plantelor determinată de om și implicațiile acesteia asupra ordinii mondiale și a transformărilor peisajului. Lucrările video și fotografice stranii ale Agnieszcai Mastalerz poartă privitorul în fabricile poloneze de orhidee, abordând vrăjile și ritualurile din cadrul proceselor de cizelare a naturii pentru distribuția comercială. Monica Mays tratează viermii de mătase în relație cu feminitatea, stabilind legături între pocesul de domesticire și schimbarea biologiei unei creaturi, fie ea umană sau nu. Lucrările ceramice învelite în grafit ale artistei Chiedza Pasipanodya se înalță reflectând lumina asemeni siluetelor fantomatice ale mușuroaielor de termite. Artista cercetează influențe ale mitologiei ancestrale asupra percepției contemporane de sine. O rebeliune pentru simplul fapt că există, picturile vibrante ale lui Najaax Harun narează poveștile suprimate ale Războiului de Independență post-Somaliland. Fotografiile alb-negru ale Oanei Stanciu pun în scenă corpul artistei în posturi inconfortabile, sfidând gravitația și dinamica tradițională a puterii. Proiectată pe un ecran de mari dimensiuni, lucrarea video „Melodica” a artistei Rachel Monosov ne face cunostință cu trei personaje care se protejează de orice pericol.

Imagine: Monica Mays, „Shadow Box”, 2024, cutie taxonimică, alamă, bomby moris, sifon, flori