Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Crișan, Mărginean și Warhol, în „Cele mai frumoase tradiții”
constanța crișan, colindători

Crișan, Mărginean și Warhol, în „Cele mai frumoase tradiții”

Lucrări de Constanța Crișan, Andy Warhol, Henri Matisse, Marius Bunescu, Ion Mirea și Viorel Mărginean, între alții, sunt expuse în cadrul Art Safari #15 începând cu 28 noiembrie și până la finalul sezonului expozițional.

andy warhol, santa claus

Santa Claus, de Andy Warhol

„Cele mai frumoase tradiții”, curatoriată de Cristian Vechiu, explorează bogăția obiceiurilor și a valorilor spirituale transmise de-a lungul generațiilor. Se concentrează pe frumusețea modului în care românii celebrează sărbătorile de iarnă și le oferă vizitatorilor o incursiune în tradițiile care îmbogățesc patrimoniul cultural românesc, dezvăluind semnificația Crăciunului în viața comunităților rurale și urbane din România.

Alături de aceste reprezentări stau lucrări semnate de nume mari ale artei mondiale ce vor putea fi admirate până în 15 decembrie, de joi până duminică.

Vernisajul are loc în 28 noiembrie, la ora 18:00, la Palatul Dacia-România.

Simbolistica iconografiei ortodoxe și relevanța colindelor românești

Tradițiile de Crăciun manifestate în spațiul românesc se concentrează asupra pregătirii gospodăriilor pentru binecuvântarea spirituală și materială adusă de nașterea lui Iisus, conform tradiției creștine. Colindele, preparatele culinare și alte obiceiuri specifice acestei perioade, dar și bogata artă religioasă ce reflectă tradiția creștină subliniază patrimoniul material și imaterial din spațiul românesc, patrimoniu ce merită să fie revalorificat și înțeles în context contemporan.

„Publicul va putea, astfel, să înțeleagă mai bine atât simbolistica iconografiei ortodoxe din perspectiva scenelor asociate cu nașterea lui Hristos, cât și relevanța colindelor românești ce surprind într-o manieră populară sacralitatea ortodoxă. Pe lângă textele și melodicitatea colindelor, la realizarea unei atmosfere de sărbătoare contribuie și obiectele simbolice, precum costumele populare tradiționale sau instrumentele folosite de colindători. Expoziția își propune, așadar, să insufle publicului emoțiile specifice sărbătorii Crăciunului, perioadă caracterizată de speranță, de bucurie și de iubire”, spune curatorul expoziției, Cristian Vechiu.

Peisaje de iarnă și costume tradiționale

O secțiune specială în expoziție este dedicată peisajelor de iarnă care îmbogățesc arta românească. Viorel Mărginean, Marius Bunescu, Dimitrie Gavrilean, Gheorghe Vrăneanţu și Ion Mirea sunt câteva dintre numele selectate.

viorel mărginean, peisaj de iarnă

Peisaj de iarnă, de Viorel Mărginean

Publicul este invitat să descopere și obiecte și costume valoroase din patrimoniul Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, reprezentative pentru portul de iarnă și de sărbătoare al românilor din diverse regiuni ale țării.

Trăind într-o epocă în care consumerismul a atins cele mai înalte cote, „niciodată nu a fost nevoie mai mult decât acum, să explicăm ceea ce este evidență, să depunem efort pentru a continua ceea ce generație de generație s-a transmis, nealterat, nediluat si sigur că nu recontextualizat după modă”, după cum afirmă Oana Zaharia, manager interimar al Institutului Național al Patrimoniului.

În ziua vernisajului are loc, de la ora 15:00 la 17:00, la Art Safari, dezbaterea „Tradițiile de Crăciun în trecut și în actualitate. O perspectivă interdiciplinară”. Prelegerile vor fi susținute de conf. dr. Paulina Popoiu, director general Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, pr. Ștefan Zară, consilier cultural Arhiepiscopia Bucureștilor, dr. Cristian Vechiu, doctor în Teologie şi Studii Religioase al Facultății de Teologie Romano-Catolică de la Universitatea Bucureşti, Corina Mihăiescu, cercetător științific I, expert patrimoniu imaterial.