Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Curtea Supremă: Platforma de vizionare de la Tate Modern invadează intimitatea locatarilor unui bloc
tate modern blavatnik jpg

Curtea Supremă: Platforma de vizionare de la Tate Modern invadează intimitatea locatarilor unui bloc

Proprietarii apartamentelor de lux situate vizavi de galeria de vizionare a Tate Modern se confruntă cu un nivel inacceptabil de intruziune care îi împiedică să se bucure de locuințele lor, a decis Curtea Supremă.

Instanța de la Londra a stabilit că proprietarii de apartamente se confruntau cu o „intruziune vizuală constantă” care a interferat cu „utilizarea și bucuria obișnuită” a proprietăților lor, extinzând dreptul la intimitate pentru a include privirea – deși numai în cazuri extreme.

Luând act de faptul că unii vizitatori ai galeriei de la Tate Modern, care este în prezent închisă, fotografiază interioarele și postează imaginile pe rețelele de socializare, Lord Leggatt a declarat: „Nu este greu de imaginat cât de opresiv ar fi pentru orice persoană obișnuită să trăiască în astfel de circumstanțe – ca și cum ar fi expus într-o grădină zoologică”.

Platforma de vizionare, inaugurată public în 2016

Cazul implică cinci proprietari a patru apartamente din ansamblul Neo Bankside din zona South Bank care au luat măsuri împotriva Tate pentru că aproximativ 500.000 de vizitatori pe an se uită în casele lor de pe platforma de vizionare aflată la 34 de metri distanță. Platforma, care a fost deschisă în 2016, oferă o panoramă a orașului, precum și o vedere directă în apartamentele lor, fațada blocului fiind din sticlă. Platforma a fost deschisă pentru public în 2016, la patru ani după ce apartamentele au fost finalizate.

Decizia instanței supreme a fost anticipată ca o posibilă consacrare a drepturilor chiriașilor la intimitate și ca o posibilă deschidere a porților pentru mii de litigii de vecinătate.

Cazul, deschis în 2017, a fost analizat de două instanțe inferioare, care au decis în favoarea Tate, iar, ulterior, cazul a fost preluat de Curtea Supremă, ceea ce a fost considerat de experții în Drept ca fiind o chestiune de interes public.

Un purtător de cuvânt al Tate a mulțumit instanței supreme pentru „analiza sa atentă” și a refuzat să facă alte comentarii.