Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Dan Perjovschi și Ghenadie Popescu, lucrări în tehnici mixte la Castelul Artelor
castelul artelor, drobeta turnu severin

Dan Perjovschi și Ghenadie Popescu, lucrări în tehnici mixte la Castelul Artelor

Artiștii Bogdan Gîrbovan, Denise Lobonț, Dan Perjovschi, Ghenadie Popescu și Miruna Radovici, care lucrează cu Galeria Posibilă din București, vor dezvolta un dialog ce ia forma unor lucrări în tehnici mixte, audio-video, fotografie, desen, instalație și care vor rezona cu o clădire monument din Drobeta Turnu Severin a cărei memorie istorică este legată indisolubil de apă.

Palatul Culturii „Teodor Costescu” din Drobeta Turnu-Severin anunță lansarea oficială, pe 21 iulie 2023, a unui nou proiect, „Apa din instalații”, ce se va desfășura la Castelul Artelor, fost Turn de Apă, parte din seria de 14 proiecte finanțate de Administrația Fondului Cultural Național în ultimii cinci ani.

Proiectul expozițional „Toată apa era deja acolo” se concentrează în jurul unei serii de intervenții din zona artei contemporane într-un spațiu muzeal dedicat patrimoniului local și își propune să adauge un nou strat de conținut cultural care să completeze expozițiile deja existente în acest monument istoric al orașului.

Despre artiști

Bogdan Gîrbovan (născut în Drobeta Turnu Severin) este un fotograf cunoscut pentru proiectele sale, în special prin „10/1” atrăgând prin felul în care același tip de apartament este locuit și manipulat în tot atâtea moduri, fiind totodată achiziționat de instituții culturale relevante precum Muzeul Național de Artă Contemporană din România și colecții private. Temele și motivele culturale abordate de acesta în proiectele sale fotografice deschid perspective noi asupra felului în care înțelegem diverse categorii sociale, spațiile locuite și evoluția lor în timp. Lucrările sale au fost expuse, în străinătate, la Gallery 400 din Chicago, Kunsthalle Winterthur și în cadrul ViennaFair.

Denise Lobonț este o artistă vizuală care lucrează, cu precădere, în mediul fotografiei și folosește formatul documentării oferind contra-narațiuni în care constructele sociale stabilite sunt expuse și puse sub semnul întrebării. Practica ei este motivată de abordarea unor subiecte precum identitatea de gen, incluziunea minorităților și ecologia. Recent, a participat la o rezidență la Muzeul de Artă Contemporană Urban Nation din Berlin și într-o expoziție de grup la galeria de artă a Institutului Cultural Român din Berlin.

Dan Perjovschi, unul dintre artiștii acuți și reactivi în interpretarea temelor sociale și politice actuale, la nivel internațional, desenează critic cu umor direct pe pereții instituțiilor de artă din toată lumea – așa cum o va face și la fostul Turn de Apă. El a avut expoziții personale, între altele, la Tate Modern Londra, MoMA New York, Macro Roma, Kunsthalle Hamburg, Nasher Museum Duke University, și a participat la expoziții de grup la Centre Pompidou Paris, Tate Liverpool, MoMA San Francisco, MUAC Mexico. A participat la Documenta 15 și la bienalele de artă în Istanbul, Veneția, Sao Paulo, Moscova, Sydney, Lyon, Dublin, Iași, Timișoara și Jakarta. În 2022, Galeria Posibilă a organizat o expoziție retrospectivă dedicată cărților lui de artist.

Ghenadie Popescu este un artist basarabean, interesat de particularitățile locale (post-comuniste) ale viziunilor comune despre identitate, tradiție și amestecul geopolitic. Folosind diferite forme de expresie precum performance-ul, arta video și animația, el face referire la absurditatea lumii în care trăiește și lucrează. Din 2012, este implicat în principal în proiecte personale de animație stop-motion. Începând cu 2019, face parte dintr-un amplu proiect de cercetare al Galeriei Posibilă dedicat utilizării peisajului și a participat în expoziții de grup în România și Republica Moldova.

Miruna Radovici este o artistă care investighează dezvoltarea unui univers pe măsură ce lucrările pun în scenă nucleul evoluției sociale: interacțiuni, limbaj, atingere, apariția și dispariția organică a emoției. Activitatea ei artistică în varii medii (desen, pictură, ceramică, sunet, instalație, video) a fost expusă în ultima perioadă în București, la Appartere (parte din Romanian Design Week), Târgul de artă Romanian Art Dealers, Atelierele Malmaison și la Galeria Posibilă și în Iași, la Romanian Creative Week, Galeria Artep.

Toate lucrările realizate în acest proiect vor deveni parte din colecția monumentului și vor fi arhivate online, putând fi văzute pe casteluldeapa.com.

Castelul de Apă din Drobeta Turnu Severin, construcție din 1911, a devenit Castelul Artelor în 2021.