
Delia Popa redă peisajul copilăriei în tehnica orientală a tușului pe mătase artificială/ galerie foto
Artista Delia Popa prezintă, în expoziția „Loc de acțiune – Crețești”, deschisă la Galeria Anca Poterașu din București, satul Crețești din comuna Vidra, locul copilăriei și al familiei, acolo unde vrea să revină pentru a înființa un Centru Cultural cu activități pentru copii și tineri. Pe lucrări de patru metri lungime, artista a redat peisajul rural în tuș, amintind de tehnica orientală.
Scopul artistei este de a pune în valoare un patrimoniu marginalizat prin lucrări de pictură, sculptură și ceramică. Acestea reprezintă și un document, suprinzând momentele de schimbare și transformare ale vieții rurale.

Expozitia „Loc de actiune – Crețești”, Delia Popa, curatorial
„Cimitirul”, „Podul ca Shan Shui (Podul ca peisaj chinezesc)”, „Magazin universal”, „După furtună”, „Nuc și sera” sunt lucrările de mari dimensiuni din tuș pe mătase artificială. Acestora li se adaugă lucrarea din lemn îmbărcat în faianță albastră, gri și neagră „Râul Sabar (8 scaune pentru viitorul Centru Cultural din Crețești)”.
Expoziția propune un spațiu de întâlnire între patrimoniul local, influențele globale și istoria personală, aducând în prim-plan modul în care lumea rurală este adesea marginalizată în cultura contemporană.

Expozitia „Loc de actiune – Crețești”, Delia Popa, curatorial
„Mi-a plăcut foarte mult proiectul și, pe lângă partea rurală, cea a schimbării satului din punct de vedere sociologic, economic, antropologic, mi-a plăcut tehnica, ideea Deliei de a începe să facă ceramică. Am început să lucrăm la proiect încă de anul trecut”, a povestit Anca Poterașu în fața publicului de la vernisaj.
Expoziția începe cu satul Crețești, unde se află casa bunicilor artistei, locul în care a copilărit, locul în care s-a întors. „Pe lângă partea de cercetare, este și un proiect personal. Vom continua proiectul în Rezidență la Maramureș”, a subliniat Poterașu.

Expozitia „Loc de actiune – Crețești”, Delia Popa, curatorial
Curatoriată de Julie Crenn, aceasta spune: „Atât eu, cât și Delia Popa împărtășim dorința de a face vizibil mediul rural. Acesta rămâne o zonă puțin explorată în imaginarul colectiv-vorbim despre sat ca despre un loc vag, lipsit de identitate, un non-loc”.
Marius Stanciu a realizat vasele din expoziție iar Marius Toderașcu a creat un râu Sabar din opt piese de faianță.
„Proiectul acesta este un început pentru mine. Am pornit din zona personală, casa bunicilor, familia unde am atelierul, nucul pe care îl văd, magazinul universal, căminul cultural, podul, cimitirul. Este și vorba despre viitor, despre ce putem face în mediul rural și pentru tinerii de acolo”, a declarat Delia Popa.

Expozitia „Loc de actiune – Crețești”, Delia Popa, curatorial
Artista mărturisește că încearcă să obțină fonduri pentru viitorul Centru Cultural din Crețești, spațiu deja pictat într-o lucrare, pentru a realiza activități pentru copii și tineri.
Într-un tur ghidat, Delia Popa a explicat: „Am început cu nucul, un copac de 30 de ani. M-am gândit că ar fi frumos să-l imortalizez și să nu aibă greutatea reprezentării europene, tradiției și istoriei europene, ci să pornească dintr-un alt unghi, cel al artei orientale care folosește tușul ca tehnică, care considera peisajul ca un punct central în artă”.
Lucrările mari din tuș au fost replicate pe ceramică.
„Această lucrare a fost urmată de restul, care sunt din sat și apoi am replicat lucrările mari pe ceramică, pornind de la o tradiție foarte veche, a ceramicii porțelanului, alb cu albastru, din China, de pe la 1200 încoace. Am lucrat cu gresie, nu am reușit să lucrăm cu porțelan, dar am folosit albastru de cobalt, așa cum făceau și chinezii”, a povestit Delia Popa.

Expozitia „Loc de actiune – Crețești”, Delia Popa, curatorial
Expoziția cuprinde și trei mici sculpturi din lut ars – „Venus a Construcțiilor”, „Venus a Copacilor” și „Venus de la Vidra”, realizate anul acesta.
Delia Popa (n. 1980, București) lucrează cu medii precum pictură, video, instalație, performance și proiecte participative. Tema sa actuală de cercetare este reprezentarea peisajului rural și a topografiei locale în relație cu conștientizarea ecologică, cu gentrificarea și cu agricultura. Activează și ca pedagogă de artă și mediatoare culturală și contribuie la dezvoltarea abilităților de viață și a gândirii vizuale în rândul copiilor și tinerilor. Începând cu anul 2013 a co-fondat și condus ArtCrowd-Artiști în educație, o asociație de educație prin artă, iar din 2024 face parte, alături de Nita Mocanu, din duo-ul artistic ART ROSA.
Julie Crenn este istoric de artă, critic (membră AICA) și curatoare independentă. Din 2018 colaborează cu Transpalette – Centrul de Artă Contemporană din Bourges. A obținut un master în istoria artei la Universitatea Rennes 2, cu o lucrare despre Frida Kahlo, și un doctorat în arte (istorie și teorie) la Universitatea Michel de Montaigne, Bordeaux III, axat pe practicile textile contemporane (1970–prezent). Cercetările sale actuale vizează corpul, memoria și activismul artistic dintr-o perspectivă intersecțională.
Foto credit: curatorial