Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Descoperiri în artă și arheologie în 2021
rembrandt magi

Descoperiri în artă și arheologie în 2021

Un tablou pictat de Rembrandt, un oraș antic, cel mai mare tezaur de monede anglo-saxone din aur și cea mai veche pictură rupestră se numără între descoperirire majore făcute în anul 2021.

Un Rembrandt surpriză

Fondazione Patrimonio Italia a confirmat în vara lui 2021 că un tablou care a căzut de pe peretele unei case din zona rurală a Romei în 2016 și a fost restaurat este de fapt o pictură a lui Rembrandt despre care se credea că a supraviețuit doar prin copii deținute de mari instituții.

„The Adoration of the Magi”, ulei pe hârtie montată pe pânză, este original al prolificului maestru olandez. Rembrandt l-a pictat în perioada 1632 – 1633 și descrie întâlnirea dintre cei trei magi și pruncul Iisus.

Oraș antic, dezvăluit treptat

Un întreg oraș vechi de 3.000 de ani, cel mai mare descoperit în Egipt, a fost dezvăluit din nisip. Arheologii au început să sape în vestul Luxor, în toamna anului 2020, și au găsit ceea ce este numit The Rise of Aten.

„Descoperirea acestui oraș pierdut este a doua cea mai importantă descoperire arheologică după mormântul lui Tutankamon”, a spus Betsy Bryan, profesor de egiptologie la Johns Hopkins University, potrivit CNN.

Până în luna aprilie 2021, arheologii au dezvăluit mai mult de jumătate din partea sudică a orașului, găsind intacte case cu pereți de până la 3 metri înălțime, o brutărie mare și un cimitir.

Încăperile caselor erau pline de vase din ceramică, unelte pentru olărit și fabricarea sticlei, dar și bijuterii „lăsate de vechii locuitori ca și când ar fi fost ieri”, au mai spus cercetătorii.

Cea mai veche pictură rupestră

Cea mai veche pictură rupestră, așa cum este considerată, datând de cel puţin 45.500 de ani, a fost descoperită într-o peşteră din insula indoneziană Sulawesi. Este vorba despre un miștreț de 1,36 de metri lățime, pictat cu pigment roșu închis.

Această descoperire, precum și altele recente din peșteri din aceeași regiune – inclusiv o pictură ce reprezintă o scenă de vânătoare, veche de 43.900 de ani – a consolidat importanța Indoneziei în istoria umanității.
Mult timp, simbolurile abstracte găsite în Europa erau considerate cele mai vechi forme de artă rupestră.

O mască din aur, într-un vechi loc de sacrificiu

O mască ușoară din aur a fost una dintre cele aproximativ 500 de vestigii excavate dintr-un loc de sacrificiu din sud-vestul Chinei, în situl arheologic Sanxingdui din apropiere de Chengdu.

Mii de artefacte au fost găsite în situl de aproximativ 12 kilometri pătrați de când un fermier local l-a localizat în urmă cu un secol. Potrivit agenției de presă Xinhua, masca e foarte posibil să fi fost parte dintr-un cap din bronz realizat în timpul dinastiei Shang, care și-a încheiat domnia în 1046 î.e.n.

Tezaur de monede din aur aparținând perioadei Anglo-Saxone

Cel mai mare tezaur de monede din aur aparținând perioadei Anglo-Saxone găsit în Anglia a fost descoperit în Norfolk și cuprinde 131 de astfel de obiecte adunate pe parcursul a 30 de ani.

Piesele ce formează tezaurul au fost descoperite pe același teren din vestul Norfolk.

Monedele și alte patru obiecte din aur datând din urmă cu circa 1.400 de ani au fost în mare parte descoperite de un bărbat cu ajutorul unui detector de metale, iar el a raportat fiecare descoperire autorităților locale.

Zeci de fragmente din Manuscrisele de la Marea Moartă

În luna martie 2021, guvernul israelian a anunțat că zeci de fragmente din Manuscrisele de la Marea Moartă cuprinzând texte biblice au fost găsite de arheologii care lucrau în Deșertul Iudeei.

În aceeași lună, cercetătorii au anunțat că au identificat un desen mural ca fiind vechi de 3.200 de ani. Descoperit în nordul statului Peru, în 2020, într-un templu din chirpici, el prezintă un zeu păianjen care ținea un cuțit.

În mai, un cap din marmură vechi de 2.000 de ani reprezentându-l pe Augustus Octavian, primul împărat al Romei, a fost descoperit în orașul italian Isernia, în timpul reparațiilor la un zid medieval.

În luna august, o analiză ADN a dezvăluit că un luptător găsit într-un mormânt din Epoca Fierului în Finlanda ar fi putut fi non-binar.

Dallas Museum of Art a expus, în luna octombrie, noi descoperiri legat de picturile lui Vincent Van Gogh care prezintă măslini, inclusiv urma lăsată de o insectă care a aterizat pe un tablou, ceea ce oferă dovada locului în care cel puțin una dintre lucrări a fost creată.

În luna noiembrie, arheologii au anunțat că e posibil să fi descoperit unul dintre „templele soarelui” din Egipt considerate pierdute. Acesta datează de la jumătatea secolului 25 î.e.n. sub un alt templu din Abu Ghurab.

Credit foto: Fondazione Patrimonio Italia