Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Diasporic”, expoziție centrată pe nouă artiști de renume internațional
daniel otero torres veinticuatro manos más cerca, 2021

„Diasporic”, expoziție centrată pe nouă artiști de renume internațional

Expoziție „Diasporic” – dedicată exilului și felului în care artiștii mențin legături, pe plan simbolic și metaforic, cu țara de origine – va fi vernisată la Centrul de Interes din Cluj-Napoca pe 7 iunie.

Abordarea expozițională asupra ideilor recente de diasporă în arta contemporană reflectă preocuparea Centrului de Interes de a fi racordat la frământările și realitățile societății actuale.

Cei nouă artiști și curatorul trăiesc și lucrează în afara granițelor țărilor de origine. După vernisaj, pe 8 iunie, de la ora 18:00, va avea loc o discuție pe tema expoziției „Diasporic” moderată de Florin Ștefan – artist, profesor la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, președintele Federației Centrul de Interes. Vor participa în persoană Ami Barak – curator și critic de artă independent, Decebal Scriba – artist, Dana Fabini – artist și profesor universitar doctor habil la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, Vlad Țoca – profesor universitar doctor habil la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, iar Benoît Bavouset – consilier de creație și educație artistică în cadrul Ministerului Culturii din Mamoudzou, Mayotte, și Bogdan Ghiu – scriitor, eseist și traducător, vor participa la masa rotundă prin Zoom.

Artiști stabiliți în Franța, Elveția și SUA, în expoziție

Selecția curatorului Ami Barak – născut în România, trăiește și lucrează în Franța – pentru expoziția „Diasporic” îi include pe artiștii Adel Abdessemed – născut în Algeria, trăiește și lucrează în Franța, Mircea Cantor – născut în România, trăiește și lucrează în Franța, Gaëlle Choisne – născută în Franța, trăiește și lucrează în Franța și Germania, Latifa Echakhch – născută în Maroc, trăiește și lucrează în Elveția și Franța, Hana Miletić – născută în Croația, trăiește și lucrează în Belgia, Melik Ohanian – născut în Franța, trăiește și lucrează în Franța și Statele Unite ale Americii, Ana Prvački – născută în Serbia, trăiește și lucrează în Statele Unite ale Americii și Germania, Decebal Scriba – născut în România, trăiește și lucrează în Franța și Daniel Otero-Torres – născut în Columbia, trăiește și lucrează în Franța.

Trei dintre artiștii expozanți sunt laureați ai Premiului Marcel Duchamp, cea mai importantă distincție pentru artă contemporană în Franța, iar toți cei nouă artiști au expus în mari muzee și la bienale de artă din lume: Veneția, São Paulo, Gwanju, precum și în Muzeul de Artă Modernă MoMA din New York și Palais de Tokyo din Paris.

Expoziția va putea fi vizitată până pe 29 iulie 2023, de marți până sâmbătă, între orele 16:00 – 19:00. Intrarea e liberă.

Foto: Daniel Otero Torres – „Veinticuatro manos más cerca” (2021), creion pe oțel inoxidabil lustruit în oglindă, lemn, oțel, tehnică mixtă, 180 x 320 x 70 cm