Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  „Din trecut în prezent”, expoziție Zsigmond Aranka la Muzeul de Artă Cluj-Napoca
aranka, muzeul de arta cluj napoca

„Din trecut în prezent”, expoziție Zsigmond Aranka la Muzeul de Artă Cluj-Napoca

„Din trecut în prezent”, expoziție cu lucrări de Zsigmond Aranka, este deschisă la Muzeul de Artă Cluj-Napoca până în 23 iunie, în Sălile Festive ale Palatului Bánffy.

Zsigmond Aranka, născută în Bățanii Mari (jud. Covasna), absolventă a Liceului de Artă Târgu Mureș, promoția 1967, a fost eleva lui Piskolti Gábor, Nagy Pál și Bordy András. Între anii 1967 și 1973, a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, secția Textile, sub îndrumarea lui Szentimrei Judit, Bene József și Doina Hordovan.

După terminarea studiilor, a devenit profesoară la Școala de Artă din Odorheiu Secuiesc, iar începând cu anul 1981 a predat și metodologia artei la Liceul Pedagogic, linia maghiară și română. În anul 1985, a plecat din țară, mutându-se la Székesfehérvár (Ungaria), unde și-a continuat carierele artistică și pedagogică. Timp de 14 ani, a lucrat la New York ca restaurator de tapițerii antice, având parte de cea mai importantă experiență artistică, primind recunoaștere și apreciere profesională. La cererea discipolilor din Ungaria, a revenit la Székesfehérvár, însă dorința ei a rămas să trăiască în Transilvania. Această dorință devine realitate în 2019, când s-a stabilit la Odorheiu Secuiesc, unde și-a adus toată opera și unde lucrează în continuare.

„Am avut ocazia să cunosc trei culturi în trei țări diferite. Patria natală a mamei mele, SUA, mi-a oferit ocazia să pătrund adânc, conștient în ideologia lumii, prin profesia pe care o cultiv. Faptul este ilustrat prin cele 3.500 de montaje executate în New York. Oriunde am trăit în lume, am rămas ardeleancă în adâncul inimii. Patria natală m-a obligat să rămân fidelă acestui pământ, versurile poetului Bartis Ferenc din poezia «Pinul» mi-au călăuzit pașii. Întorcându-mă acasă, încerc să imortalizez prin culori senine, însorite, galbene, umorul specific, portul, tristețea, bucuria, puritatea sufletească, sinceritatea poporului meu. «Simetria» concentrează adâncurile sufletului (acuratețea, echilibrul, siguranța de sine). Forța cuvântului atinge echilibrul în imagine”, spune Zsigmond Aranka.