Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Directorii muzeelor din Regatul Unit spun „stop” protestelor în spații de artă
maternitate, protest, captura youth demand instagram

Directorii muzeelor din Regatul Unit spun „stop” protestelor în spații de artă

Liderii colecțiilor naționale și ai principalelor muzee regionale din Regatul Unit au semnat o scrisoare deschisă în care afirmă că protestele care implică opere de artă notabile „trebuie să înceteze”. În ultimii doi ani au avut loc, în special în Europa, zeci de astfel de manifestări care au avut în centru capodopere pentru a atrage atenția asupra unor cauze de mediu, dar și asupra unor conflicte socio-politice.

„Acestea sunt extrem de dăunătoare pentru reputația muzeelor din Regatul Unit și provoacă un stres enorm colegilor de la toate nivelurile unei organizații, precum și vizitatorilor care acum nu se mai simt în siguranță vizitând cele mai bune muzee și galerii ale națiunii”, se arată în recenta scrisoare a Consiliului directorilor muzeelor naționale (National Museum Directors’ Council – NMDC).

Documentul NMDC menționează în special cinci incidente petrecute la Galeria Națională din Londra începând cu iulie 2022. Aceste proteste, conduse de grupuri ecoactiviste precum Just Stop Oil, au implicat opere de artă renumite precum „Sunflowers” a lui Vincent van Gogh, „The Haywain” a lui John Constable și „Rokeby Venus” a lui Velázquez.

Directorii spun că astfel de atacuri „au cauzat daune fizice operelor de artă, au provocat neliniște atât vizitatorilor, cât și personalului și au perturbat misiunea noastră colectivă de a ne asigura că marile opere de artă și artefacte sunt disponibile pentru a fi admmirate de toți, oriunde”.

În finalul scrisorii este subliniată importanța colecțiilor din muzeele și galeriile semnatarilor, precum și importanța tot mai mare a barierelor de protecție pentru operele de artă după fiecare protest. „Lumea se află în prezent într-un loc foarte întunecat, dar aceste demonstrații trebuie acum să fie îndepărtate de muzeele și galeriile noastre, astfel încât acestea să poată continua să ofere lumină și alinare tuturor”.

Un purtător de cuvânt al Just Stop Oil a răspuns prin Art Newspaper făcând referire distrugerile provocate de uraganul Helene în Florida: „Dacă NMDC crede că cea mai mare amenințare cu care se confruntă este protestul nonviolent, ar trebui să vorbească cu angajații care dorm acum în Muzeul Salvador Dali din Florida, după ce casele lor au fost distruse de un uragan supraalimentat”.