Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Discul ceresc de la Nebra, „cea mai veche hartă a stelelor” din lume, expus la British Museum

Discul ceresc de la Nebra, „cea mai veche hartă a stelelor” din lume, expus la British Museum

Discul ceresc de la Nebra, considerat „cea mai veche hartă a stelelor” din lume, va fi expus anul viitor la British Museum.

Obiectul este estimat că are o vechime de 3.600 de ani, datând din Epoca Bronzului.

Descoperit în Germania, în 1999, discul din bronz este considerat una dintre cele mai importante descoperiri arheologice din secolul 20. Totuși, este controversată, unii cercetători punând la îndoială autenticitatea lui, relatează BBC.

Discul de la Nebra măsoară aproximativ 30 de centimetri și are o patină albastru-verzuie pe care sunt reprezentate Soarele, Luna, stelele, solstițiile și alte fenomene cosmice.

Artefactul este inclus în lista UNESCO a documentelor istorice importante. Potrivit agenției, discul oferă o imagine unică asupra cunoașterii timpurii a cerului.

El aparține Muzeului de Preistorie din Halle (Germania) și va fi împrumutat British Museum. Este prima dată în 15 ani când obiectul pleacă peste hotare.

Instituția britanică a precizat că el va fi prezentat ca parte a expoziției dedicate Stonehenge, ce va fi deschisă în februarie.

Scopul inițial al Stonehenge rămâne un mister, însă cercul de monoliți construit în anul 2.500 î.e.n. este aliniat mișcărilor Soarelui.

Soarele și solstițiile sunt reprezentate de asemenea pe discul de la Nebra și experții consideră că Soarele era centrul credinței în nordul Europei în Epoca Bronzului.

Discul a fost descoperit în apropierea orașului german Nebra împreună cu săbii, topoare și alte obiecte din aceeași epocă. El a fost găsit cu un detector de metale de doi vânători de comori și recuperat de poliție în cursul unei operațiuni.

Deși la nivel larg este crezut că datează din Epoca Bronzului, unii au sugerat că este fals. În luna septembrie 2020, dezbaterea a fost reaprinsă după ce doi arheologi au publicat un articol în care sugerează că obiectul ar putea fi cu 1.000 de ani mai recent, datând din Epoca Fierului.

Muzeul german a respins afirmațiile, spunând că unele nu sunt fondate și că cercetătorii au ignorat alte analize publicate.

Expoziția „The World Of Stonehenge” va fi deschisă între 17 februarie și 17 iulie 2022.

Credit foto: Unesco.org