Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Diversitatea artelor decorative – prezentată la evenimentul „Deco ReMake”
afiş deco remake, Curatorial

Diversitatea artelor decorative – prezentată la evenimentul „Deco ReMake”

Proiectul „Arte în București” 2022 – „Deco ReMake”, care se desfăşoară între 22 septembrie şi 7 octombrie, pune anul acesta accentul pe importanța reinventării industriilor creative, aducând în prim-plan diversitatea de tehnici din artele decorative.

Acesta este un demers al Uniunii Artiștilor Plastici din România (UAP) și al Filialei Arte Decorative a UAP, alături de partenerii săi, Universitatea Națională de Arte București, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și Art Safe – în incinta Combinatului Fondului Plastic.

Echipa de coordonatori și curatori ai acestei ediții este formată din Petru Lucaci, Ana Negoiță, Dorina Horătău, Gizella Popescu.

Anul acesta, „Deco ReMake” propune o abordare care aduce în prim-plan artele decorative, atât pentru valențele lor eclectice și atractive, dar și pentru că multe dintre procesele care caracterizează acest segment al artei contemporane rămân adesea necunoscute publicului, chiar și celui specializat.

Publicul, invitat să se conecteze la tehnici artistice aproape uitate

Prin invitația lansată publicului de a participa fizic la ateliere de tip masterclass se dorește o reconectare a acestuia cu o întreagă serie de meserii și tehnici artistice aproape uitate, precum: artele focului, lucrul cu metale, țesut și alte tehnici textile.

Astfel, în regim de performance și în dialog direct cu publicul, se deschid larg porțile laboratoarelor, unde se va vedea focul arzând, se vor crea țesături, cu gherghefuri și împâsliri, se va vopsi cu frunze în cazane speciale, se va manipula metalul și se va grava sticla, în procese deopotrivă științifice și artistice. Această componentă practică este susținută de o serie de expoziții de artă decorativă, în mai multe locații din București, menite să exemplifice creația artistică finală.

Conceptul proiectului s-a conturat din dorința de a educa publicul larg sau chiar și cel specializat asupra unor tehnici și procese utilizate în realizarea obiectelor de artă decorativă. De asemenea, prin participarea unor artiști cu experiență și prin curatoriatul profesionist, este oferit un act cultural de calitate, care implică și o dimensiune teoretică a proceselor, nu doar una pur vizuală, deschizând drumul către noi conexiuni.

Masterclass-urile se vor desfăşura în curtea Universității Naționale de Arte București şi în curtea Combinatului Fondului Plastic.

De asemenea, sunt organizate expoziţii la parterul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, în spațiul Art Safe din incinta Combinatului Fondului Plastic şi la Galeria Orizont.

Expoziții – satelit vor fi organizate la Galeria Galateea şi UNAgaleria.