„Doctor Coloris Causa” – Ion Barbu expune la Deva
Artistul vizual Ion Barbu își vernisează pe 11 iulie o nouă expoziție. Este vorba despre „Doctor Coloris Causa”, la Galeria Națională de Artă FORMA din Deva.
Vernisajul este programat să aibă loc la ora 17:00.
„Operele lui Ion Barbu îmi sunt mai aproape de suflet decât cele mai mari succese de librărie ale confraților mei de mare volum, calibru și gabarit; pentru mine, pentru ideile mele, operele lui Ion Barbu comprimă, cu o viteză și o strălucire neatinse de nici un editorial, de nici un clip sau pamflet, cea mai consistentă cantitate de energie a minții concentrată pe câțiva centimetri pătrați de materie; pentru mine, opera Ion Barbu constituie: cea mai gravă glumă; cea mai gingașă ferocitate; cea mai deshămată impertinență; cel mai calamburist patetism; cea mai fină injurie. Opera lui Ion Barbu este aceea a unui industriaș care produce pe bandă elitism de un intelectualism violent”, spunea Radu Cosașu despre artist.
Curatorul expoziției este Constantin Ținteanu.
Expoziția va fi deschisă în perioada 11 iulie – 5 august 2022, de luni până sâmbătă, în intervalul orar 10.00 – 18.00.
Ion Barbu, de la caricatura de ziar la picturi murale și instalații
Ion Barbu s-a născut pe 6 iulie 1953, în Petroșani. Este artist vizual, membru al Uniunii Artistilor Plastici din România. A participat ca artist la peste 400 de expoziții naționale și internaționale, la care a câștigat peste 50 de premii. Este decorat cu Ordinul Național „Steaua României” în Grad de Cavaler „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii române”.
S-a remarcat inițial drept caricaturist, fiind considerat cel mai important autor contemporan român în acest domeniu. Dintre numeroasele premii obținute, mai bine de jumătate (peste 25) au fost distincții internaționale, în țări precum Italia, Franța, Belgia, Turcia, Serbia, Elveția, Brazilia, Japonia și Coreea. De asemenea, i-au fost organizate zeci de expoziții internaționale în țări ca Marea Britanie, SUA, Italia, Macedonia, Turcia, Luxemburg și Bulgaria.
A colaborat cu caricaturi la cotidianele Adevărul, România liberă (1993-1995), Evenimentul zilei, Ziua, precum și la publicațiile săptămânale Academia Cațavencu (din 1994), Suplimentul de Cultură (din 2004) și Dilema Veche (din 1998). Caricaturile și desenele sale au fost publicate și în numeroase ziare și reviste din străinătate, printre care: La Repubblica (Italia), Szpilky (Polonia), Ludas Maty (Ungaria), Witty World (SUA), Stîrșel, Apropos (Bulgaria), Hurriet, Mylliet și Cumhurriet (Turcia).
În ultimele două decenii, activitatea lui Ion Barbu a cuprins tot mai multe domenii ale artelor vizuale, remarcându-se prin lucrări murale urbane, instalații artistice, street-art, colaje, intervenții pe fotografie, intervenții pe obiecte vechi, ready-made-uri, happening-uri.
Ion Barbu este fondator, realizator și curator a patru muzee și al unui centru expozițional: Muzeul Poezie(i) din Iași, deschis în 2021 în Casa Muzeelor de pe strada Vasile Alecsandri; Casa Memorială I.D. Sîrbu din Petrila, deschisă în 2010; Mother’s Museum din Petrila, deschis în 2012; Muzeul Instalatorului Român din Petroșani, deschis în 2016, precum și Centrul Pompadour (Petrila), un spațiu care găzduiește expoziții artistice temporare.
Artistul a realizat multe alte proiecte interdisciplinare, îmbinând artele vizuale cu poezia, în expozițiile sale, în instalațiile artistice din muzeele pe care le-a creat, dar și în diverse alte apariții editoriale în afara celor semnalate, cum ar fi volumul „Antologia poeziei românești de la S la XXL”, apărut în anul 2003 la editura Ha, Ha & Ha. De altfel, artistul are peste 25 de cărți publicate, multe în urma unor proiecte de artă vizuală pe care le-a realizat.
Credit foto: facebook.com/thebarbu