Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  DOCUMENTAR – Casa de licitații Christie’s, mai mult de două secole și jumătate de artă și lux
Christies

DOCUMENTAR – Casa de licitații Christie’s, mai mult de două secole și jumătate de artă și lux

Christie’s, fondată în 1766, este una dintre principalele case de licitații din lume, centrată pe obiecte artă și de lux.

Recunoscută pentru licitațiile sale cu prezență fizică și online, precum și pentru vânzările private speciale, Christie’s oferă un portofoliu complet de servicii globale clienților săi, inclusiv evaluare de obiecte de artă, finanțare de artă, educație și imobiliare la nivel internațional.

Christie’s e prezentă fizic în 46 de țări, în Americi, Europa, Orientul Mijlociu și regiunea Asia Pacific. Principalele centre sunt cele din New York, Londra, Hong Kong, Paris și Geneva.

Este și singura casă de licitații internațională autorizată să organizeze vânzări în China continentală (la Shanghai).

Licitațiile Christie’s acoperă mai mult de 80 de categorii de artă și lux, la prețuri cuprinse între 200 de dolari și peste 100 de milioane de dolari.

În 2021, cifra de afaceri a Christie’s a fost de 4 miliarde de dolari, foarte apropiată de cea a casei Sotheby’s, de 4,4 miliarde de dolari.

Recorduri mondiale stabilite la Christie’s

În ultimii ani, la Christie’s au fost stabilite recorduri mondiale pentru o lucrare de artă („Salvator Mundi”, Lonardo Da Vinci, în 2017, la 450 de milioane de dolari), pentru vânzarea unei colecții (Peggy și David Rockefeller, în 2018, cu 835,1 milioane de dolari) și pentru o lucrare a unui artist în viață („Rabbit”, Jeff Koons, în 2019, pentru mai mult de 91 de milioane de dolari).

Vânzările private de la Christie’s reprezintă un serviciu neîntrerupt pentru comercializarea de artă, bijuterii și accesorii în afara calendarului licitațiilor, pentru care specialiștii casei lucrează în ritmul clienților.

Inovațiile la Christie’s sunt reprezentate, recent, de prima vânzare a unui NFT pentru o lucrare de artă la o casă de licitații majoră – „Everydays”, de Beeple (69 de milioane de dolari), în martie 2021 –, când a fost acceptată și plata cu criptomonede.

Ca lider în domeniu privind inovația digitală, Christie’s continuă să promoveze noi tehnologii ce redefinesc comerțul cu artă. În plus, compania spune că este angajată  în protejarea mediului.