Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  DOCUMENTAR – Muzeul Leopold, centru cultural cheie al Vienei
leopold museum1

DOCUMENTAR – Muzeul Leopold, centru cultural cheie al Vienei

Muzeul Leopold, cu aproximativ 6.000 de lucrări, găzduiește una dintre cele mai importante colecții de artă austriacă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și modernism.

Soții Rudolf și Elisabeth Leopold au creat această colecție unică pe parcursul a cinci decenii. Pasiunea lor extraordinară pentru artă le-a permis să colecționeze opere ale unor artiști precum Egon Schiele și Gustav Klimt – care, până în anii 1960, erau considerați tabu.

Cu peste 220 de lucrări, ei au creat cea mai cuprinzătoare colecție Egon Schiele din lume.

schiele self portrait

Egon Schiele – „Autoportret”

Alte atracții din colecție includ lucrări importante de Gustav Klimt, Richard Gerstl, Oskar Kokoschka și Alfred Kubin, precum și lucrări create de artiști ai secolului al XIX-lea precum Ferdinand Georg Waldmüller, August von Pettenkofen, Emil Jakob Schindler și Anton Romako.

În conformitate cu un concept holistic de artă, Rudolf Leopold a adunat și mobilier și obiecte decorative din mișcările Jugendstil și Wiener Werkstätte ale unor artiști ca Josef Hoffmann și Koloman Moser, precum și obiecte din Africa, Oceania și Asia de Est.

În 2001, colecția s-a mutat în Muzeul Leopold, înființat special, din MuseumsQuartier. Astăzi, extinderea colecției este una dintre sarcinile centrale ale Muzeului Leopold, care își propune să extindă focalizarea colecției dincolo de inventarul său de bază.

Colecția

Cea mai cuprinzătoare colecție Egon Schiele din lume a fost înființată cu peste 220 de lucrări. În 1994, soții Leopold au contribuit cu cea mai mare parte din comorile lor de artă – 5.200 de lucrări, cu o valoare estimată în jur de 570 de milioane de euro – la nou înființată Fundație Privată Muzeul Leopold în schimbul plății a 160 de milioane de euro de către Republica Austria și Banca Națională. O parte din colecția lor originală continuă să existe sub forma colecției private Leopold. În 2001, colecția achiziționată s-a mutat în „Muzeul Leopold” special construit – proiectat de arhitecții Laurids și Manfred Ortner – ca parte a complexului MuseumsQuartier.

death and life

Gustav Klimt – „Death and life”

Rudolf Leopold a fost director al muzeului până la moartea sa, în 29 iunie 2010. Pe lângă păstrarea colecției, prezentarea ei publicului și reevaluările academice în curs, un obiectiv cheie al Muzeului Leopold de astăzi este extinderea prin achiziții și prin prezentarea împrumuturilor permanente.

Arhitectura

Designul Muzeului Leopold, realizat de arhitecții Laurids Ortner și Manfred Ortner, este un cub strălucitor îmbrăcat cu calcar alb de la Dunăre. Cu o suprafață expozițională de aproximativ 5.400 de metri pătrați pe cinci etaje, încăperile spațioase pline de lumină oferă un cadru ideal pentru prezentarea colecției Muzeului Leopold, precum și expoziții temporare.

leopold m

Situat în MuseumsQuartier din Viena – una dintre cele mai mari și mai frecvent vizitate zone de artă și culturale din lume – Muzeul Leopold este un centru cultural cheie al orașului.

Muzeul Leopold se află pe o axă cu Kunsthistorisches Museum, ale cărui colecții, care se extind până în secolul al XIX-lea, formează și ele o legătură continuă cu conținutul colecției Leopold, care acoperă perioada cuprinsă între secolul al XIX-lea și al Doilea Război Mondial. Împreună cu mumok (Muzeul de Artă Modernă din Viena) – care se concentrează pe arta post-1945 – de cealaltă parte a curții mari, acest triunghi conține o secțiune transversală substanțială a istoriei artei.