Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  DOCUMENTAR – Muzeul Național de Artă Contemporană
mnac, curatorial

DOCUMENTAR – Muzeul Național de Artă Contemporană

Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) este conceput ca laborator de creație și de cercetare a prezentului și trecutului, deopotrivă, iar săptămâna aceasta, când își inaugurează noul sezon expozițional, este subiectul seriei documentare dedicate de curatorial.ro muzeelor naționale de artă.

Muzeul va fi redeschis pe 8 decembrie, după o pauză de trei săptămâni în care au fost amanajate noile expoziții.

MNAC, cu o istorie de doar două decenii, s-a impus pe scena națională ca loc de convergență pentru arte. De-a lungul anilor, expozițiile au fost completate de festivaluri de muzică, de performance-uri și proiecții de film, ateliere și dezbateri. În anii 2000 devenise unul dintre locurile cool de întâlnire din București.

Leviathan, Credit foto: curatorial.ro

Leviathan, Credit foto: curatorial.ro

Sediul MNAC, controversă în comunitatea artistică

Încă de la început însă, o parte a comunității artistice a respins ideea organizării unui muzeu de artă contemporană în Casa Poporului. Până în urmă cu câțiva ani erau organizate dezbateri și publicate numeroase articole de presă în care era cerută mutarea lui. Fără variante viabile însă.

Directorul muzeului, Călin Dan, a vorbit despre asta într-un interviu acordat anul acesta curatorial.ro: „Abordarea mea a fost întotdeauna pragmatică: în măsura în care un stat, oricare, îți oferă posibilitatea să creezi o instituție, mă tem că nu prea ai loc de negociere. Decât dacă vrei în mod deliberat să boicotezi cultura pentru a sprijini alte agende. Îmi era destul de clar că toată povestea asta pro sau contra aducerii MNAC la Palatul Parlamentului era doar o frământare inutilă, care nu oferea alternativă realistă și era mai degrabă o platformă de autopromovare a unor persoane”.

Spațiul oferit MNAC este unul generos. Pe cinci niveluri, inclusiv parterul, și de-a lungul scării interioare, în sezoanele expoziționale au fost aduși artiști consacrați și emergenți, români și străini.

MNAC a fost înființat în anul 2001 și a funcționat mai întâi în sediul fostei fundații Kalinderu sub numele de Kalinderu Medialab. Muzeul a luat naștere prin unirea Departamentului de Artă Contemporană al Muzeului Național de Artă al României (MNAR) cu Oficiul Național pentru Documentare și Expoziții de Artă (ONDEA) al cărui director, Mihai Oroveanu, a devenit și primul director al muzeului. Istoric de artă, fotograf, curator și colecționar de artă, Mihai Oroveanu a avut un rol esențial în înființarea muzeului. În anul 2004, MNAC s-a mutat cu sediul principal în incinta Palatului Parlamentului.

Scriitorul, artistul și curatorul Călin Dan a devenit directorul muzeului în 2014.

Colecția Muzeului Național de Artă Contemporană

Colecția MNAC reunește mai mult de 8.000 de lucrări ce datează din perioada postbelică și a fost preluată în proporție de peste 90% de la cele două structuri instituționale care au fuzionat – MNAR, respectiv ONDEA. Potrivit site-ului instituției, ONDEA a moștenit în 1990 patrimoniul artistic gestionat în perioada dictaturii comuniste de către Oficiul de Expoziții al Consiliului Culturii și Educației Socialiste.

MNAC deține o remarcabilă colecție de diapozitive și negative fotografice, un fond documentar referitor la cultura vizuală din România, un fond de cataloage și publicații de artă și un important fond de carte de specialitate, toate gestionate în cadrul Centrului de Documentare și Cercetare a Culturii Vizuale „Mihai Oroveanu”.

MNAC încă mai are de recuperat sute de lucrări ce au fost înstrăinate din patrimoniu. Călin Dan a declarat în același interviu pentru curatorial.ro că dintre cele aproximativ 1.500 de lucrări lipsă jumătate au fost recuperate.

„Acum suntem într-o fază mai calmă, în sensul că lucrările ce urmează să vină se află într-un proces de restituire și, în general, atmosfera în jurul acestei operațiuni de recuperare e una favorabilă”.

În 2020 și 2022, colecția MNAC a fost îmbogățită cu 372 de lucrări, în urma a două sesiuni de achiziții fiecare cu buget de 2 milioane de lei, dar și în urma unor donații.

Sateliții MNAC

Editura MNAC are o activitate susținută și tipărește în medie, anual, 10 titluri – monografii și cataloage de expoziții.

Anul acesta au apărut monografii Mihai Olos, Alexandru Chira, Ion Bitzan și catalogul colecției muzeului, bazat pe expoziția „Văzând Istoria”, ea însăși o premieră în istoria MNAC, care nu a avut anterior o expoziție permanentă.

În perioada 2011 – 2015, o activitate expozițională s-a desfășurat în clădirea din Calea Moșilor 62-68, cunoscută ca Anexa și atribuită MNAC de Ministerul Culturii, de care aparține muzeul. Anexa MNAC era un spațiu dedicat expozițiilor cu caracter experimental ale artiștilor tineri. Momentan, clădirea se află pe lista imobilelor încadrate în clasa I de risc seismic și este închisă publicului.

Un alt spațiu expozițional satelit este MNAC Dalles care a fost redeschis în aprilie 2015 sub forma unei platforme dedicate expozițiilor monografice ale unor artiști consacrați în intervalul 1950-2000. Ultima expoziție a avut loc în anul 2017, ulterior și acest spațiu fiind înscris pe lista imobilelor încadrate în clasa I de risc seismic și închis publicului. În 2020, MNAC a repus vitrinele sălii Dalles în serviciul artei și al comunității.

Sezoane expoziționale la MNAC

Prin intermediul celor două mari vernisaje — de primăvară și de toamnă — muzeul promovează artiști români și internaționali.

Ștefan Câlția, artist plastic, Dorina Horătău, artist vizual, și Dani Ghercă, fotograf, sunt incluși în sezonul expozițional de iarnă 2022-2023 de la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC), care va cuprinde nouă expoziții dispuse pe cele cinci niveluri ale instituției.

Deschiderea noului sezon este programată pe 8 decembrie, la ora 19:00.

mnac, ion grigorescu, curatorial.ro

Expoziție Ion Grigorescu, Credit foto: curatorial.ro

Dintre cele nouă expoziții, două au fost vernisate în urmă cu mai multe luni, însă pentru că s-au bucurat de succes sunt menținute: „Grigorescu Ion – Ion Grigorescu”, până pe 29 ianuarie 2023, și „Leviathan – În măruntaiele colecției”.

MNAC poate fi vizitat de miercuri până duminică, inclusiv, între orele 11:00 și 19:00. Ultimul acces se face la ora 18:30.

Biblioteca este deschisă publicului de luni până vineri, în intervalul orar 13:30 – 17:30, și în prima duminică a fiecărei luni.

Accesul e gratuit în prima duminică a fiecărei luni.

Credit foto: curatorial.ro