Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Doi Joi de mai, în spații din București și Cluj-Napoca
catinca tabacaru, expo justin orvis steimer si ovidiu toader

Doi Joi de mai, în spații din București și Cluj-Napoca

Spații din București și Cluj-Napoca sunt incluse ediției de luna aceasta a Doi Joi, programată în 8 mai. Vernisaje și tururi ghidate sunt pregătite de 15 galerii care vor avea program prelungit de vizitare (18:00 – 21:00).

București

Vernisaje au loc la Sector 1 Gallery de la Combinatul Fondului Plastic, care găzduiește o expoziție colectivă a artiștilor Codruța Cernea, Roberta Curcă, Dragoș Bădiță și Andrei Nuțu -„Melancholia of Living in the Afternoon of Time” (până în 21 iunie); la Celula de Artă, până în 17 mai, instalația „Incubator” a lui Vladimir Păun Vrapciu își propune să readucă viața pe planeta Pământ cu ajutorul inteligenței artificiale după un cataclism artificial; „Măsura flexibilă a tuturor posibilităților”, semnată de Cristina Garabețanu, este deschisă la 2/3 galeria până la 8 iunie și investighează teme precum transformarea și identitatea, pornind de la o cercetare personală a genealogiei artistei; „In search of the whale-rabbit”, cu lucrări de Naiana Vatavu & Albert Kaan, la NON art space (Str. Jean Louis Calderon 36; spațiu non-profit de artă contemporană, cu accent pe colaborări între artiști din România și din alte țări).

Tururi ghidate au loc la Galeria Catinca Tabacaru, unde este deschisă expoziția lui Justin Orvis Steimer și Ovidiu Toader – doi artiști care operează la pragul dintre văzut și nevăzut, dintre terestru și transcendent; la Galateca – „Frumusețea gestului tău” a artistei Anca Boeriu, un spațiu în care materialitatea fragilă a hârtiei și lutului devine purtătoarea unor mesaje profunde despre prezent, conexiune și transformare.

Un finisaj e programat la CAV – Centrul de Arte Vizuale Multimedia: „Urban Echoes: Deconstructing Imagery of the City”, cu Ioana Dumitrescu, Dumitrița Răzlog, Mihai Rotaru și Rafael Stoica. Lucrările artiștilor deconstruiesc imaginile convenționale ale Bucureștiului, generând interpretări stratificate și abstracte care reflectă istoriile și posibilele scenarii viitoare înscrise în țesutul urban.

nives widauer, sac, carturesti carusel

Sign o’ the times / Of pillars and mirrors, Nives Widauer

Program extins îl au și /SAC @ Malmaison, cu „Notes from Underground”, o explorare subiectivă și colectivă a reacțiilor noastre și a ceea ce putem face ca indivizi în contextul acestei perioade tensionate, în care felul cum arată democrațiile și valorile (comune) în societate este de/re-construit/definit; dar și Cărturești Carusel, unde lucrările lui Nives Widauer atrag atenția asupra semnificației simbolice și structurale a stâlpilor – nu doar ca suporturi fizice, ci și ca metafore pentru valorile care susțin societățile democratice.
La Galeria 15D poate fi vizitată expoziția „Snag” a lui Giles Eldridge, care este compusă din trei grupuri de imagini discrete ce implică referințe și simboluri; imagini din artă și cultură alături de abstracțiuni improvizate, folosind desenul, pictura și colajul.

Cluj-Napoca

Vernisajul expoziției „Degrees of Emotions” a lui Andrei Mateescu e găzduit de galeria Camera. Programul național de reabilitare termică din România a schimbat radical estetica urbană, determinându-l pe artist să reviziteze blocurile est-europene. De această dată, el s-a concentrat pe șantierele din jurul blocurilor și pe noile lor fațade suprasaturate cromatic, abordând teme precum locuințele, eficiența energetică, schimbările climatice, tensiunile interior-exterior și public-privat.

O nouă expoziție vine și la Relicvar. Este vorba despre prezentarea colectivă „Privirea cuprindere, privirea străpungere” ce reunește artiștii Lucian Popaila, Bogdan Vlăduță, Mircea But, Norbert Filep, David Farcaș, Andrei Ispas, Robert Fekete, Bogdan Szekely, Vasile Istrate, Dan Isăilă, Ioan Popdan, Cantemir Hausi & Mihai Ciplea.

zina, expo luca florian, foto madalin margaritescu

Doppelgänger, Zina Gallery

Program prelungit și la Zina Gallery, unde expoziția personală „Doppelgänger” a lui Luca Florian e ca un refugiu algoritmic în care picturile nu se mai amestecă, ci pâlpâie ca avataruri ale sinelui. Spațiul evocă o dramaturgie de tip Sims, în care fiecare obiect devine încărcat emoțional, fiecare gest fiind proiectat de o partitură invizibilă.

La Fundația Cosman este deschisă o expoziție de pictură semnată Béla Zoltán, în lucrările căruia luminozitatea nu trebuie înțeleasă ca ceva ușor sau frivol, ci literalmente ca ceva fără greutate, imponderabil, care se ridică de la sol și plutește, eliberat de densitatea lumii materiale, în timp ce la Meron poate fi văzută expoziția „My Old Growth Trees”, cu picturi în ulei, desene și instalații inspirate de pădurile de fagi seculari din apropierea localității Nucșoara din Argeș realizate de Maia Ștefana Oprea.

Fotografie principală: expoziție Justin Orvis Steimer și Ovidiu Toader la Galeria Catinca Tabacaru

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.