Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Două forme de autoportret, în aprilie la Celula de Artă
aurelia chiru regenerare

Două forme de autoportret, în aprilie la Celula de Artă

Două expoziții ce explorează forme diferite de autoportret – perspectiva spre interiorul organic, prin culorile care capătă volum, din „Firul vieții” a Aureliei Chiru, și cea exterioară, alienată, detașată din „Ghosts of my dreams” a lui Alexandru Răduță – pot fi vizitate în luna aprilie la galeria bucureșteană Celula de Artă.

Autoportret organic

Aurelia Chiru expune până pe 23 aprilie lucrări ce fac parte din proiectul personal demarat în 2018, „Autoportret organic”, care s-a dezvoltat din stilul figurativ ca o nevoie de a ieși din bidimensional. Ca urmare a experimentării cu acrilic prin crearea de forme sculpturale, volumetrice, artista a ajuns să se folosească de obiect, film, instalație și performance pentru a putea transmite ceea ce își propune.

„Este un proces de sublimare survenit ca urmare a unui mecanism de protecție a psihicului prin transformarea tensiunii în creație, folosind un limbaj al simțurilor în care am încercat să comunic și să redau aspecte biografice prin asocieri de elemente și prin explorarea calităților senzoriale ale culorilor, formelor și materialelor, mesajul fiind scopul principal în ideea că acesta poate fi ascultat și înțeles. Pentru mine arta este o platformă a emoției și a dialogului mental. Activitatea de cercetare și creație artistică înseamnă asimilarea etapelor ce au definit istoria artei și transmiterea emoției prin filtrul propriu al gândirii și al experimentării, provocare ce poate deschide calea către un limbaj propriu, sincer și care reflectă contextul creativ. Scena artei trebuie să rămână un teritoriu prietenos al schimbului de emoție între artiști și spectatori, fără strategii care diminuează avântul creator și autenticitatea”, spune artista.

Aurelia Chiru este din București și a absolvit Universitatea Națională de Arte din București, licență și master, secția Pictură, promoția 2020-2021.

Personaje antropomorfe și sintetizarea formelor

În perioada 23 aprilie – 7 mai, în același spațiu, va putea fi vizitată expoziția artistului Alexandru Răduță ce propune o expresie a stării de alienare ce înglobează, de altfel, întreaga sa operă.

alexandru răduță ghosts of my dreams

Alexandru Răduță, Ghosts of my dreams

„Această stare este exprimată în două temperaturi: cald și rece. Personajele singulare în compoziție sunt o formă de autoportret. Redarea lor antropomorfă este un simbol al depersonalizării. Cadrul din jurul personajelor joacă rolul de fereastră, reprezentând trecerea între două lumi. Este vorba trecerea de la real la amorf, la vis. Unde visul este în fapt o metaforă a disocierii”, povestește artistul despre „Ghosts of my dreams”.

Alexandru-Ștefan Răduță este un artist vizual stabilit în București. Opera sa se învârte în jurul tematicii alienării. Caracteristici stilistice includ: personaje antropomorfe, sintetizarea formelor, tensiune compozițională, atmosferă onirică. Medii de exprimare: pictură, colaj, artă digitală, desen, linogravură.

Art Machine, la mall

Proiectul „Art Machine” continuă strângerea de fonduri pentru refugiații din Ucraina, punând la dispoziție într-un format accesibil lucrări realizate de 16 artiști ucraineni, până pe 18 aprilie, la Cărturești Parklake.

Acestea pot fi achiziționate de la automat, iar încasările sunt direcționate integral pentru sprijinirea familiilor vulnerabile din Ucraina, pentru care Celula de Artă și Carol 53 strâng și expediază donații.

Sunt incluse lucrări semnate de artiștii Katia Didyk, Daria Polishchuk, Masha Foya, Oleg Bilyi, Velychev Ievgen, Anna Ivanenko, Natalia Lisova, Alevtina Kakhidze, Oksana Drachkovska, Oleksandr Grekhov, Olia Fedorova, Oleksandra Ruth, Max Moshkovsky, Mytrii Chkolnyi, Sasha Degtyarenko, Iryna Degtyarenko.