Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Două portrete de Van Dyck, mult timp nevăzute pe piața de artă, au fost vândute cu 8,2 milioane de dolari la Sotheby’s
van dyck

Două portrete de Van Dyck, mult timp nevăzute pe piața de artă, au fost vândute cu 8,2 milioane de dolari la Sotheby’s

Două picturi de Anthony van Dyck, în care sunt redate portretele unor soți din Anvers, au fost vândute pentru 6,2 milioane de lire sterline (8,2 milioane de dolari) la Sotheby’s, realizând al doilea cel mai mare preț pentru artist în licitație, scrie artnews.com.

Vândute în 1976 pentru 38.000 de lire sterline

Vândute împreună ca un singur lot în timpul sesiunii Old Masters de la Sotheby’s din Londra, cele două portrete au rămas în mâini private din 1976, când au fost vândute la licitație contra sumei de 38.000 de lire sterline.

Suma plătită pentru portrete nu a fost atât de mare ca cea plătită pentru un autoportret Van Dyck realizat în jurul anului 1640, chiar anul de dinaintea morții sale – 8,3 milioane de lire sterline (13,5 milioane de dolari), dar a fost un rezultat solid, dat fiind că a fost estimat la 4 milioane de lire sterline (5,3 milioane de dolari).

Oferta câștigătoare a mers la un cumpărător prin telefon cu specialistul în vechi maeștri George Gordon de la Sotheby’s Londra.

Un Van Dyck în vârstă de 29 de ani a pictat portretele în 1628, cu patru ani înainte de a fi numit pictor-șef al curții al lui Carol I. Lucrările au fost expuse într-o expoziție Van Dyck organizată în 1899 pentru a marca tricentenarul nașterii sale.

Până la apariția portretelor ca parte a unei expoziții a Academiei Regale de Arte din 1958, identitățile celor două modele au fost înregistrate doar sub numele De Witte.

Istoricul de artă german Ludwig Burchard a confirmat în cele din urmă identitatea personajelor pe baza unui monument din Catedrala din Anvers care face referire la Jacobus Anthonius de Witte și rudele sale. După ce a lucrat pentru Camera Orfanilor din Anvers în timpul vieții, De Witte s-a căsătorit probabil cu Maria Nutius, femeia ilustrată în portretul însoțitor, care a rămas orfană la vârsta de 7 ani.

Dipticul a depășit suma oferită în 2018 pentru o altă pictură dintre cele mult timp nevăzută și valoroasă a artistului, atunci când un portret de nuntă al Prințesei Maria Henrietta Stuart, în vârstă de nouă ani, fiica regelui Carol I, a fost vândut Muzeului de Arte Frumoase din Budapesta, la Christie’s, pentru 7,5 milioane de dolari – o achiziție finanțată în întregime de guvernul ungar.

Foto credit: Sotheby’s