Duo-ul creativ SABA, în programul de rezidență artistică AiR Sandnes din Norvegia
Artiștii români Silvia Amancei și Bogdan Armanu, care formează un duo creativ, participă până în 13 iunie 2024 la un program de rezidență artistică în Sandnes, Norvegia.
Rezidența AiR Sandnes, destinată artiștilor vizuali profesioniști, durează între una și trei luni și este oferită cu scopul de a susține artiștii vizuali și de a face cunoscută opera acestora publicului norvegian. AiR Sandnes este o rezidență pentru artiști vizuali din Norvegia și din alte țări, fondată în anul 1989 și co-finanțată de Consiliul local Sandnes și Consiliul provinciei Rogaland.
Artiștii vor organiza, în 6 iunie, AiR Sandnes o proiecție a video-eseului „(How to) Migrate towards the Future?/ Cum migrăm spre viitor?‟. Lucrarea prezentată a fost realizată în 2019, pentru expoziția „Displacement and togetherness” (Cultuurcentrum Strombeek, Belgia), în cadrul programului Europalia 2019, și urmărește să deconstruiască problema complexă a migrației economice, având drept principal studiu de caz exemplul României. Firul narativ al video-ului este o țesătură a experiențelor și a amintirilor personale care se îmbină cu o cercetare obiectivă asupra modurilor în care lipsurile oamenilor sunt folosite ca instrument pentru a perpetua discriminările sociale, rasiale și de gen.
„Suntem foarte încântați de faptul că avem, în sfârșit, oportunitatea să interacționăm cu spațiul social și cultural norvegian. În cadrul rezidenței de șase săptămâni oferite de Sandnes Kommune și facilitate prin sprijinul Institutului Cultural Român, apreciem acalmia spațiului nordic care ne inspiră și ne bucurăm că vom avea timpul necesar pentru cercetare și experiment. Am început deja să dezvoltăm anumite direcții creative de colaborare cu artizani locali în desfășurarea unui nou proiect artistic”, spune Silvia Amancei.
Despre SABA
SABA – Silvia Amancei și Bogdan Armanu – este un cuplu de artiști care lucrează împreună din 2012, trăind în prezent la Oradea și Iași (România). Practica lor artistică se află la granița dintre studiile sociale și arta vizuală, căutând metode și exemple în care arta și mijloacele artistice pot fi folosite pentru a pune accentul pe capacitatea de a privi dincolo de capitalism. Printre expozițiile lor personale recente se numără „Hope dies last…They say…” (2022, Zagreb) și „Together. Forever. In Debt” (2021, Berlin).
Artiștii au fost prezenți și în numeroase expoziții de grup, printre care „Protozone7: Zones of Kinship, Love & Playbour” (2022, Zurich), „Gangwon Triennale” (2021, Gangwon), „Rewriting Our Imaginations” (2020, Basel).
SABA este prezent cu lucrări și într-o expoziție de grup în Suedia, proiect organizat și găzduit de Galeria Wetterling (Stockholm) în parteneriat cu Galeria Ivan (București), finanțat de Institutul Cultural Român prin Programul Cantemir.
Foto: „A Sound That”, SABA