Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Eseu vizual despre Vincent van Gogh, la Galeria Sector 1
bogdan vladuta

Eseu vizual despre Vincent van Gogh, la Galeria Sector 1

„Când pictez știu că voi muri!”, un eseu vizual despre Vincent van Gogh, este expoziția personală a artistului Bogdan Vlăduță deschisă la Galeria Sector 1, aflată în Combinatul Fondului Plastic, în perioada 14 aprilie – 29 Mai 2022.

Într-un eseu vizual și scris, Bogdan Vlăduță intră în dialog cu temele, metodele și simbolurile din opera lui Van Gogh, de care se lasă provocat și chestionat. Spațiul galeriei este restructurat într-un nou teritoriu vizual care include lucrări de mari dimensiuni, instalații, desene și intervenții in-situ ale artistului.

„Demersul meu își propune valorificarea părții slabe, moi (infirme!?) care zace în Vincent, a firimiturilor care cad de la masa marii culturi normative. Am pornit la drum alături de Van Gogh în 2013 la Paris, la Musée d’Orsay. Acolo Van Gogh se desprinde de rest printr-o pictură fără precedent. Acasă, povestesc întâmplarea apropiaților mei, printre care și Sorin Dumitrescu. Provocat și de observațiile mele pariziene, maestrul Dumitrescu îmi răspunde interesat prin nouă scrisori nocturne care au făcut subiectul cărții sale despre artistul olandez, Despre Van Gogh după ureche, 2018 și mă invită să repictăm împreună «Războiul de țesut» al acestuia, ca un gest de interogare a operei originale”, explică Vlăduță.

Lucrările prezentate se fundamentează pe observațiile care l-au însuflețit pe Sorin Dumitrescu, care i-au fost transmise și lui Vlăduță.

Expoziția coincide cu lansarea catalogului eponim al artistului Bogdan Vlăduță. Albumul, disponibil în cadrul vernisajului, reprezintă un exercițiu de reflecție asupra unei stări intime din atelierul artistului contemporan reconstituind teme și atitudini afective din opera pictorului olandez Vincent van Gogh.

Cine este Bogdan Vlăduță

Bogdan Vlăduță (n. 1971, București) este artist contemporan. A fost lector universitar la Universitatea de Arte Plastice din București (1996 – 2009) și co-fondator al galeriei RECYCLE NEST, București (2009 – 2011).

În perioada 2002 – 2004, a beneficiat de o Bursă „Vasile Pîrvan” din partea Academiei Române din Roma. A obținut titlul de doctor la Universitatea de Arte Frumoase din București cu o teză intitulată „Peisajul roman – viziunea unui pictor asupra Romei”. Este laureat al mai multor premii, printre care Premiul pentru Pictură al Fundației Anastasia și Premiul „Europa văzută de pictorii români” al Universității Naționale de Arte din București.

Printre expozițiile personale se numără „X’S și MARTYRS”, Galeria Baril, Cluj-Napoca, „L’ECHO DES MURMURES – Regards sur la scène contemporaine roumaine”, Galerie Delaunay, Paris, „Loci”, Ana Cristea Gallery, New York, „War makes Museums. Bogdan Vlăduță și Ion Grigorescu”, Galeria Recycle Nest, București.

Lucrările sale au făcut parte din numeroase expoziții de grup și prezentări precum „The Art and the City”, Muzeul MARe București, „Travel Guide”, Galeria Iomo, București, „Network Access” la Funnel Contemporary, Belgrad, „Eros, your body as an excuse”, MEAM, Barcelona, „Mother Tongue” la Galeria Sector 1 București, „From different Angles”, MNAC Muzeul Național de Artă Contemporană, București, Bienala Art Encounters 2015, Timișoara. Lucrările lui sunt incluse în colecții private și instituționale din întreaga lume.

Expoziția face parte din proiectul „Îmbunătățirea antreprenoriatului cultural și a accesului la cultură prin organizarea seriilor de expoziții Despre Maestru și Mediu, paradigma bipolarității în arta contemporană”, desfășurat în perioada septembrie 2021 – august 2023, în parteneriat cu VISP, Norvegia. Bugetul total al proiectului este 217.146 de euro, din care valoarea sprijinului financiar nerambursabil este 195.431 de euro. Proiect finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.