Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Eugen Raportoru, de la Bienala de la Veneția la Muzeul Național al Țăranului Român
eugen raportoru 1

Eugen Raportoru, de la Bienala de la Veneția la Muzeul Național al Țăranului Român

Picturi ale artistului Eugen Raportoru vor fi expuse în manieră instalativă sub titlul „Gelem, Gelem, Samudaripen”, la Muzeul Național al Țăranului Român, începând cu 13 iulie.

Expoziția organizată de Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher și MNȚR este curatoriată de Cătălina Olteanu și coordonată de Ilina Schileru, cu un text de Anda Petrache.

Eugen Raportoru este primul artist român de etnie romă care reprezintă Pavilionul Colateral Rom la Bienala de la Veneția, într-o expoziție personală, deschisă publicului internațional între 23 aprilie și 27 noiembrie 2022, la Instituto Veneto di Lettere, Scienze ed Arti, organizată de European Institute of Arts and Culture.

Cu o bogată activitate expozițională, Eugen Raportoru este un artist prolific și foarte activ pe scena locală și internațională. Primăvara aceasta, el a expus la ICR Londra o serie de portrete sub titlul „De căruță”.

Adevărul despre genocidul romilor, în 12 pânze

„Gelem, Gelem, Samudaripen”, pentru care artistul lucrează de doi ani, este o expoziție comemorativă dedicată zilei Internaționale a Comemorării Genocidului Rom din perioada Holocaustului.

Raportoru ridică pe pereții Sălii „Tancred Bănățeanu”, vopsiți în negru funerar, 12 pânze, prin care, în cheie simbolică creștin ortodoxă, spune adevărul despre genocidul romilor (samudaripen).

Întreaga expoziție este dominată de un fundal sonor aglutinant pentru elementele care compun întreaga instalație – pânzele și osia de căruță – într-o doină a prăbușirii.

Expoziția este un cumul instalativ și, după spusele autorului, un act de comemorare dedicat mamei artistului, unul dintre miile de copii deportați în Transnistria.

Vernisajul este programat pentru 13 iulie, de la ora 18:00. Pe 2 august, la ora 17:30, va avea loc un concert de muzică creștină, organizat de Centrul Național de Cultură a Romilor-Romano Kher, și coordonat de Marius și Fernando din Bărbulești.

Expoziția va putea fi vizitată în Sala „Tancred Bănățeanu” până pe 7 august.

Foto: facebook.com/eugen.raportoru