Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Evenimente UAP în săptămâna 12 – 18 august – Zeci de artiști expun în spații inedite din țară
carmen poenaru

Evenimente UAP în săptămâna 12 – 18 august – Zeci de artiști expun în spații inedite din țară

Mai mult de 10 expoziții organizate de filiale ale Uniunii Artiștilor Plastici din România vor fi vernisate în săptămâna 12 – 18 august, cu zeci de artiști care expun în galerii, muzee și spații inedite din țară.

Luni, 12 august 2024

Galeria de Arte a Colegiului Național „Regina Maria” din Constanța găzduiește, la ora 16:00, vernisajul Salonului de vară, în cadrul căruia expun 27 de artiști, membrii ai filialei constănțene.

La Galeria Națională de Artă „Forma” din Deva are loc, la ora 17:00, vernisajul expoziției „Maeștri Peregrini – Galeria Călătoare”. Pe simeze se vor afla lucrări de: Petre Achițenie, Mircea Bâtcă, Ion Cârjoi, Adrian Chira, Florin Ciubotaru, Viorel Coțoiu, Miron Duca, Imola Feldberg Popescu, Marin Gherasim, Amelia Gherasim Diamandescu, Ana Ruxandra Ilfoveanu, Ernest Kovacs, Doina Moisescu Herivan, Gabriela Manole Adoc, Aurel Manole, Teodor Macari, Nicolae Ungar, Gheorghe Șaru, Corneliu Vasilescu, Leon Vreme.

La ora 18:00, la Galeria Orizont din București, este programat vernisajul expoziției lui Marian Gheorghe intitulată „100 de lămpi – Design retroactiv”. Curatori sunt Alexandra Crăciun, Constantin Hostiuc și Marian Gheorghe.

Miercuri, 14 august

Muzeul Județean „Aurelian Sacerdoțeanu” Vâlcea, în parteneriat cu Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din Romania, Consiliul Județean Vâlcea și Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest Timișoara, organizează în curtea interioară a Muzeului de Artă „Casa Simian” expoziția doctorală „Re[Context]” a artistei Theodora Scurtu, ca ilustrare a tezei sale de cercetare intitulate „Recontextualizarea artei textile tradiționale”. Curatorul expoziției vernisate de la ora 13:00 este Gheorghe Dican.

Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Târgu Jiu și Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, organizează la ora 18:00, la Galeriile de Artă „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu, vernisajul expoziției „Trecut, Prezent, Viitor” a artiștilor Eugen Mircea, Andra Mircea și Codrin Mircea. Curator este Vasile Fuiorea. Expoziția este deschisă până la 4 septembrie.

Galeria Națională „Delta” din Arad este gazda expoziției „Obiecte fine. In memoriam Luminița Penișoară (1954-2023)”. Îngrijit de Adriana Oprea și Roxana Penișoară-Pârvu, evenimentul expozițional va fi vernisat la ora 18:00.

Joi, 15 august

Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Salrom și Asociația Pro Valores propun, de la ora 13:00, două manifestări expoziționale inedite care vor fi inaugurate în cadrul spațiilor expoziționale din Salina de la Ocnele Mari. În cadrul Salonului Concursului de Arte Vizuale „România Underground” vor putea fi admirate lucrările a 38 de artiști din Alba Iulia, Bacău, București, Pitești, Râmnicu Vâlcea, Sibiu și Timișoara.

„Gemstones garden” este titul expoziției pictoriței Carmen Poenaru, artistă premiată în tară și străinătate, cu lucrări în colecțiile unor muzee din India, Chile, Republica Moldova, dar și din Bacău, Galați și Bârlad. În prezent, Carmen Poenaru conduce Filiala Bacău a Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Coordonatorul proiectului este Sebastian Crăciun, iar curator al ambelor manifestări expoziționale este Gheorghe Dican.

Galeria de Artă din Brăilă găzduiește, de la ora 17:00, vernisajul expoziției „Am adus cerul mai aproape de voi” a pictorului Csatlos Levente din Târgu Mureș.

„Povești Balcanico-Fantastice” de Radu-Mihai Tănasă, la Galeria Octav Băncilă Iași, debutează la ora 19:00. Expoziția va include o serie de lucrări interdisciplinare ce explorează identitatea și tradițiile balcanice prin video, performance, desen și muzică. Înclude de asemenea o serie de picturi ce abordează conceptul de masculinitate și diferențele socio-culturale dintre Europa de Vest și cea de Est.

Duminică, 18 august

Muzeul Național „George Enescu” / Secția „Alice și Dumitru Rosetti Tescanu – George Enescu” din Tescani găzduiește în Capela Sf. Gheorghe expoziția „Tescani – Locul Împărăției” a pictorului Marcel Lupșe, eveniment care reunește 69 de lucrări create în ultimele decenii la Tescani. Vernisajul va avea loc la ora 17:00, când va fi lansat si albumul de pictură „Tescani – Locul Împărăției”, de Marcel Lupșe.