Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Exemple de produse de design ecologic și poveștile lor, într-o expoziție la Centrul Ceh din București
design sustenabil, centrul ceh

Exemple de produse de design ecologic și poveștile lor, într-o expoziție la Centrul Ceh din București

Exemple de produse de design ecologic și poveștile lor vor fi prezentate într-o expoziție la Centrul Ceh din București, începând cu 15 septembrie și până pe 14 octombrie, sub titlul „ECO? Designul ceh în drum spre sustenabilitate”.

Curatoarea expoziției este Veronika Pařízková.

Cu ocazia președinției cehe a Uniunii Europene, rețeaua Centrelor Cehe a pregătit o serie de evenimente și proiecte. Unul dintre ele este „Laboratorul viitorului”, ce aduce în prim plan subiectul sustenabilității. Expoziția „ECO? Designul ceh în drum spre sustenabilitate”, parte a laboratorului, prezintă exemple de produse de design ecologic, alături de poveștile lor și o evaluare a impactului acestora. Scopul este de a deschide o dezbatere critică mai amplă cu privire la ceea ce reprezintă, de fapt, sustenabilitatea.

Designul, folosit pentru a crea noi obiceiuri de consum

Sustenabilitatea și un stil de viață responsabil și prietenos cu mediul sunt teme abordate tot mai mult la nivel global. În Republica Cehă, implicarea designului în rezolvarea problemelor de mediu este încă la început și nu există multe companii sau persoane dornice să se dedice problemei pe termen lung, se arată în prezentarea proiectului.

Tocmai designul și posibilitățile pe care le oferă pot reprezenta o platformă ideală de pornire pentru stabilirea unor noi obiceiuri de consum. O morfologie bine gândită a produsului, materialele alese inteligent și o abordare conștientă a producției (inclusiv implicarea noilor tehnologii) sunt atribute de bază care pot propune reguli noi.

Proiectul expozițional prezintă companii cehe, dar și persoane fizice care, prin ideile lor, demonstrează cu câtă iscusință poate fi folosit designul pentru a crea noi obiceiuri de consum. În acest context, designul nu este perceput ca un efect estetic, ca un scop în sine, ci dimpotrivă ca pe un instrument pur funcțional care propune uniunea dintre proprietățile practice și vizuale.

Expoziția face parte dintr-o serie de evenimente locale și internționale organizate de rețeaua Centrelor Cehe și Centrul Ceh București. Local, în septembrie și octombrie, publicul va putea participa la mai multe evenimente ce au sustenabilitatea ca subiect comun.