Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Explorator în Constanța: Top 7 muzee care te vor inspira
aerial constanta

Explorator în Constanța: Top 7 muzee care te vor inspira

Orice explorator care ajunge în Constanța are la dispoziție mai multe oportunități de a-și petrece timpul și de a se încărca de frumos. Marea Neagră, plajele, cazinoul recent renovat și muzeele din Constanța sunt câteva dintre atracțiile preferate de turiști.

În continuare vor fi prezentate cele mai importante muzee de aici, care amintesc cu nostalgie de comorile acestui oraș. Parcurge-le pe toate și fii unul dintre turiștii care vizitează Constanța pentru frumusețea și farmecul ei aparte.

Muzeul de Artă Populară

Muzeul de Artă Populară din Constanța, amplasat într-o clădire istorică în stil neoromânesc, oferă vizitatorilor o incursiune în tradițiile românești atât de frumoase și de iubite. Expoziția permanentă, „Arta populară din România,” expune piese de patrimoniu din toate regiunile istorice, precum: icoane pe lemn și sticlă din centre renumite, ceramică din Horezu și Rădăuți, scoarțe decorate cu „arborele vieții” și costume tradiționale variate. Colecția dobrogeană surprinde specificul local prin țesături din borangic, costume populare și obiecte de uz gospodăresc. Muzeul organizează ateliere, expoziții temporare și vinde suveniruri artizanale, oferind o experiență completă a artei populare românești.

Contact Muzeul de Artă Populară

Program: miercuri – duminică – 09:00 – 17:00, luni și marți  – închis

Adresă: Bd. Tomis nr. 32 (în apropiere de Primăria Constanța)

Locație: Muzeul de Artă Populară

Telefon: 0241.616.133

Muzeul Național al Marinei Române

Muzeul este organizat în patru secții: epoca veche, medie, modernă și contemporană, având o suprafață totală de 10.000 de metri pătrați. Evoluția navigației este ilustrată prin: hărți în piatră, machete de nave militare și de comerț, mulaje de pe metopele Columnei lui Traian. Sunt expuse și primele personaje alegorice, în mărime naturală, cu veșminte și arme executate cu mijloacele manuale caracteristice vremurilor. Pe lângă acestea, sunt etalate și obiecte cu o valoare istorică deosebită, printre ele fiind o amforă din sec. al II-lea e.n., ce a fost descoperită la est de Constanța, în 1982, la o adâncime de 40 de metri.

fregata romaneasca

Contact Muzeul Național al Marinei Române

Program: miercuri – duminică – 09:00 – 17:00, luni și marți  – închis

Adresă: Str. Traian nr. 53 A, Constanța, 900725

Locație: Muzeul Național al Marinei Române

Telefon: 0241.619.035

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC)

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, găzduit, din 1977, în cel mai impresionant monument istoric din oraș, după Cazino, este închis temporar, fiind obiectul unui amplu proiect de restaurare și refacere. Cu toate acestea, se cuvine să fie menționat printre cele mai importante locuri de vizitat și muzee din Constanța, prin prisma importanței sale și a patrimoniului impresionant. MINAC este al doilea muzeu de istorie din țară, ca mărime, după cel din București, cuprinzând peste 430.000 de obiecte ce provin din toate epocile istorice, printre care: statuete, tezaure monetare și de sticlă, inscripții.

Contact Muzeul de Istorie Națională și Arheologie

Program: miercuri – duminică – 09:00 – 17:00, luni și marți  – închis

Adresă: Piața Ovidiu nr. 12, 900745, Constanța

Locație: Muzeul de Istorie Națională și Arheologie (momentan este închis)

Telefon: 0241.618.763

Muzeul de Artă Constanța

Pentru pasionații de artă, vizita la Muzeul de Artă Constanța este un adevărat prilej de fascinație.   Muzeul impresionează prin colecția sa vastă, construită inițial pe baza Pinacotecii Primăriei Constanța și a colecției de la Balcic și îmbogățită ulterior cu lucrări transferate, achiziționate sau donate. Găzduit în două clădiri, una neoclasică din 1895 și o extindere modernă din anii 1980, muzeul oferă o incursiune cronologică în arta românească. Vizitatorii pot admira lucrări de mari maeștri din secolul al XIX-lea, precum Theodor Aman și Nicolae Grigorescu, dar și expoziții de artă cu opere semnificative din prima jumătate a secolului al XX-lea, semnate de: Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrașcu sau Theodor Pallady. Și pentru că rolul unui muzeu sau al unei galerii de artă este de a promova și operele contemporane, aici pot fi vizualizate și astfel de creații, promovându-se un dialog artistic dinamic și vibrant.

Contact Muzeul de Artă Constanța

Program: miercuri – duminică – 09:00 – 17:00, luni și marți  – închis

Adresă: Bulevardul Tomis nr. 82-84, Constanţa

Locație: Muzeul de Artă Constanța

Telefon: 0341.454.499, 0241.617.012

Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

Cu o tradiție de peste o jumătate de secol, acest complex muzeal este un simbol cultural și educațional al litoralului românesc. Situat în partea de nord-est a orașului, complexul include atracții diverse precum: Delfinariu, Acvariu, Planetariu, Microrezervație și păsări exotice, club de echitație. În parcul generos, vizitatorii pot explora alei umbrite, vegetație variată și un ecosistem lacustru autentic. Cu peste 30.000 de exponate, instituția desfășoară activități educative și de cercetare, colaborând cu organizații internaționale și promovând conservarea biodiversității.

Contact Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța

Program: programul Microrezervației este: luni-duminică: 09.30 – 16:00

Adresă: Bulevardul Mamaia, nr. 255, 900552, Constanța

Locație: Complexul Muzeal de Științe ale Naturii

Telefon: 0723.656.313

Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”

Un alt obiectiv de vizitat în Constanța este Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”. Acesta este unul dintre puținele edificii din România destinate exclusiv sculpturii și se află chiar pe malul mării, într-o casă elegantă ce a aparținut lui Constantin Pariano, prefect al Constanței la începutul sec. al XX-lea. Muzeul a devenit locul în care sunt expuse cele 227 de lucrări donate de sculptorul Ion Jalea și familia sa. Colecția cuprinde opere realizate din: bronz, ghips, piatră și marmură, reflectând etapele creației artistului, de la portrete tradiționale dobrogene la figuri mitologice, religioase și monumentale. Printre cele mai reprezentative lucrări se numără: Sfântul Pavel și Sfântul Petru, Prometeu și Arcașul.

muzeul de sculptura ion jalea

Contact Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”

Program: miercuri – duminică – 09:00 – 17:00, luni și marți  – închis

Adresă: Strada Arhiepiscopiei 26, Constanța 900178

Locație: Muzeul de Sculptură „Ion Jalea”

Telefon: 0241.618.602

Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” – Filiala Constanţa

Filiala Constanța a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I” este un loc dedicat istoriei militare, care adăpostește colecții impresionante de arme albe și de foc, armament de artilerie, harnașament și uniforme originale. Muzeul prezintă tehnică de transmisiuni, aparate optice și elemente de camuflaj, dar și documente și obiecte personale ale militarilor dobrogeni. Este un loc ce aduce omagiu contribuției acestora în diverse perioade istorice.

Contact Muzeul Militar Național – Filiala Constanța

Program: marți – duminică – 10:00 – 17:00, luni – închis

Adresă: Prelungirea Liliacului nr. 1-3, 900008, Constanța

Locație: Muzeul Militar Constanța

Telefon: 0241.674.359; 0241.618.154

Dacă ai în plan să efectuezi o vizită de o zi-două sau să-ți petreci vacanța în Constanța, nu uita să treci și câteva muzee pe lista cu obiective. Acestea te vor surprinde în mod plăcut prin diversitatea lor și prin patrimoniul bogat, astfel că fiecare vizită va fi o experiență memorabilă.