Expoziția aniversară „Nicolae Grigorescu” de la MNAR, 10.000 de vizitatori în două luni
Expoziția „Nicolae Grigorescu – Pictor al ethosului românesc” a atras mai mult de 10.000 de vizitatori în primele două luni de la vernisaj, au anunțat reprezentanții Muzeului Național de Artă al României.
Zeci de lucrări semnate Nicolae Grigorescu din colecția MNAR sunt expuse în premieră, până pe 17 septembrie, pentru a marca 185 de ani de la nașterea artistului.
Peisaje, alături de veșminte țărănești și obiecte cu caracter decorativ de la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” și o reconstituire a tabloului „Fata cu zestrea ei” (1885 – 1891), țărăncuțe, care cu boi și ciobănași, împreună cu 83 de fotografii realizate în timpul cercetărilor făcute între 1925 și 1936 de echipa profesorului Dimitrie Gusti în localități rurale din România, întregesc expoziția „Nicolae Grigorescu – Pictor al ethosului românesc”. O altă parte inedită o reprezintă lucrările de pictură cu carecter monumental, mai puțin cunoscute, ale lui Grigorescu.
Succes din primul weekend
În primul weekend de la deschidere, „Nicolae Grigorescu – Pictor al ethosului românesc” a atras mai mult de 1.500 de vizitatori, potrivit datelor transmise de MNAR.
„Sunt peste 120 de lucrări care, în proporție covârșitoare, provin din depozitele muzeului. O parte dintre ele au fost restaurate. Pentru generațiile actuale, cred că e prima ocazie în care se pot întâlni cu această parte consistentă a operei lui Grigorescu care poate fi circumscrisă temei ethosului românesc”, declara, într-un interviu pentru curatorial.ro, Călin Stegerean, curator-coordonator și directorul MNAR.
Pe parcursul expoziției sunt fi organizate activități educative pentru copii, ghidaje și conferințe. Un program special intitulat „Turul directorilor” include o serie de prelegeri ținute în expoziție de directorii unor instituții de cultură prestigioase.
Anterior expoziției Grigorescu, sălile de la parterul sediului central al MNAR au găzdui expoziția „M.H. Maxy – De la avangardă la socialism”.
Muzeul Național de Artă al României și muzeele lui satelit (Muzeul Colecțiilor de Artă, Muzeul „K. H. Zambaccian” și Muzeul „Theodor Pallady”) au înregistrat mai mult de 151.000 de vizitatori în 2022, jumătate dintre aceștia fiind plătitori de bilete. Restul e reprezentat de vizitatori care au avut acces gratuit fie în prima miercuri din lună, fie la vernisaje sau alte evenimente speciale.