Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziția „Ekphrasis. Spații în mișcare” – desen, sunet și performance la Muzeul de Artă Vizuală Galați
mav galati

Expoziția „Ekphrasis. Spații în mișcare” – desen, sunet și performance la Muzeul de Artă Vizuală Galați

„Ekphrasis. Spații în mișcare”, expoziția de desen și pictură a artistului Constantin Rusu, va fi inaugurată pe 15 iunie la Muzeul de Artă Vizuală Galați.

Expoziția, curatoriată de muzeograful Cristiana Culiță, cuprinde lucrări recente ale lui Rusu și o selecție de filme ce documentează performance-uri ale artistului.

La vernisaj, Constantin Rusu va susține un performance în colaborare cu Peter Vukmirovic Stevens, compozitor și artist multimedia. Acesta va avea la bază întrepătrunderea dintre sunet și desen, urmând să fie folosite simultan trei instrumente muzicale.

Instrumentul muzical folosit de Stevens se numește Ambit. Este conceput de muzician împreună cu inginerul Giancarlo Ciarelli. Instrumentul funcționează în sistem digital, fiind în relație cu un program software. Pe baza unui sistem de referință format din trei axe (X, Y, Z), instrumentul captează mișcările pe care performerul le face și transmite datele către program. Tipul de sunet pe care programul îl emite este definit de software și transmis audio printr-un sistem sonor.

ekphrasis spatii in miscare vernisaj muzeul de arta vizuala galati constantin rusu peter vukmirovic stevens curator cristiana culita (12)

Constantin Rusu, Peter Vukmirovic Stevens. Credit foto: Muzeul de Artă Vizuală Galați 

Constantin Rusu folosește un sistem de notație care are la bază săgeata ca semn grafic, pentru a crea imagine. Linia este un punct în mişcare. Săgeata relevă privitorului sensul mişcării, pe lângă rezultatul acesteia. Semnul săgeţii dă concreteţe fenomenului, însufleţeşte reprezentarea grafică a mişcării punctului.

Evoluția proiectului „Ekphrasis”

În anul 2017, în cadrul rezidenței artistice Haytayan Art Corner, Constantin Rusu și Peter Vukmirovic Stevens au elaborat trei partituri grafice pentru pian solo, incluzând notație muzicală clasică și desen – ca formă de notație muzicală grafică destinată improvizației. Partiturile alături de desene ale lui Constantin Rusu au fost prezentate și expuse la Muzeul „Haroutiun Galentz” din Erevan, sub numele „Ekphrasis – O sinteză de muzică și artă vizuală”.

În martie 2018, a avut loc primul performance public sub numele „Ekphrasis. Visual Music”, organizat de Constantin Rusu împreună cu muzicienii Ștefan Diaconu și Daria Tofănescu, interpreți la flaut. A urmat o serie de performance-uri ale artistului vizual, documentate sub formă de înregistrări video.

În ianuarie 2020, a avut loc expoziția „Ekphrasis. La Folia” la galeria AnnArt din București. Cu acea ocazie, la vernisaj, s-a desfășurat un performance organizat de artistul vizual împreună cu muzicienii Mihai Pintenaru, clarinet, și Daria Tofănescu, flaut.

ekphrasis spatii in miscare expozitie muzeul de arta vizuala galati constantin rusu peter vukmirovic stevens curator cristiana culita (12)

Credit foto: Muzeul de Artă Vizuală Galați 

În septembrie 2021, a avut loc expoziția „Ekphrasis. August Ruins” la galeria Helios din Timișoara. Constantin Rusu a desfășurat atunci un performance ce implica desenul inspirat de audiția muzicală a două piese compuse de Peter Vukmirovic Stevens.

Ekphrasis provine din greaca veche, „εκφραζειν”. Termenul se referă la „evocarea însuflețită a unui subiect dat”, prin procedeul relaționării unor mijloace artistice diferite animate de o esență comună. Ekphrasis presupune o relație bazată pe sinergie/ simbioză. Opera de artă este transpusă dintr-un mediu artistic în altul generând o augmentare la nivel formal. Artiștii folosesc acest procedeu pentru a crea reflecție. Sunt puse în lumină diferite perspective formale ce trimit la un conținut comun. Se urmărește dezvoltarea operei de artă, la nivelul expresiei și sensului artistic perceput de public.

„Ekphrasis. Spații în mișcare” va fi deschisă până pe 10 iulie.