Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Expoziţia-eveniment „Quand Toulouse-Lautrec regarde Degas”, la Muzeul din Albi
toulouse lautrec degas

Expoziţia-eveniment „Quand Toulouse-Lautrec regarde Degas”, la Muzeul din Albi

Anul 2022 marchează centenarul donaţiei Toulouse-Lautrec către Muzeul din Albi. Această donaţie metamorfozează modestul muzeu provincial într-unul cu reputaţie internaţională. Cu această ocazie îi este dedicată o expoziţie-tribut artistului din Albi ce va fi deschisă din 17 mai până la 4 septembrie.

Inspirată de o menţiune din corespondenţa sa, expoziţia îşi propune să evienţieze cum s-a inspirat tânărul Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901) din opera lui Edgar Degas.

Henri de Toulouse Lautrec, celebrul pictor al „cabaretelor de la Montmartre”, este mândria oraşului său natal Albi care a primit o donație de 300 de lucrări ale artistului, în urmă cu doar o sută de ani. Adunate astăzi în cadrul prestigiosului Palais de la Berbie, ele constituie cea mai importantă colecție din lumea artistului și oferă prefecturii Tarn o influență culturală globală.

Influenţa lui Degas asupra lui Toulouse-Lautrec

Pe vremea în care Toulouse-Lautrec îşi începea ucenicia la Paris, la mijlocul anilor 1880, Degas era un artist recunoscut, instigator al expozițiilor impresioniste. Dacă Lautrec îl admira pe Degas, acesta din urmă nu a fost foarte afectuos cu „fratele” lui mai mic. Cu toate acestea, artele lor oferă multe convergențe.

Figura, atât cea animală cât și cea umană, constituie pentru ei o sursă inepuizabilă de inspirație: calul și corpul feminin sunt astfel prezente din primii și până în ultimii ani de creație. Lucrările lor prezintă compoziții cu o încadrare paradoxală, cu o perspectivă accentuată, care ne deconcertează privirea.

Prin acest procedeu, ei ne fac să observăm baletul din fosa orchestrei, teatrul din lojă, cafe-concert-ul din sală. Ei încearcă astfel să păstreze caracterul imprevizibil și fugitiv a ceea ce au surprins şi ne-au transmis. Ambii subliniază experiența artistică ca atare: ne încurajează să simțim subiectul și să trăim aceeași emoție pe care au simțit-o ei.

Împrumuturile importante de la marile instituții naționale, precum Musée d’Orsay, și din Europa, vor ilustra traseul expoziției și vor dialoga cu colecția muzeului Toulouse-Lautrec. Reunind aproape 50 de lucrări din fondul de donații Toulouse-Lautrec, colecții private și colecții publice, expoziția se va concentra pe oferirea unei imagini inovatoare asupra a doi artiști majori preocupați de probleme estetice similare.

Expoziția propune o nouă abordare a operei lui Toulouse-Lautrec, punând la îndoială sursele de inspirație ale acesteia.