Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Expoziţia lui Ștefan Câlția, “Albastru de hotar”, va fi vernisată pe 7 decembrie, la Galeria AnnArt
Ştefan Câlţia

Expoziţia lui Ștefan Câlția, “Albastru de hotar”, va fi vernisată pe 7 decembrie, la Galeria AnnArt

Cu ocazia vernisajului, va fi lansat și un catalog al expoziției, tipărit în ediție restrânsă și în condiții grafice aparte. Expoziția este deschisă pentru public, cu intrare liberă, în perioada 7 decembrie 2021 – 6 ianuarie 2022, de marți până vineri, între orele 13,00 – 19,00 și sâmbăta între orele 11,00 – 16,00, arată reprezentanţii galeriei bucureştene, pe Facebook.

Astfel, Galeria AnnArt își încheie programul anului 2021 cu un tip de eveniment care a devenit deja tradiție: solo show-ul pictorului Ștefan Câlția. Mult-aşteptată de fiecare dată, noua expoziţie personală a artistului este curatoriată de Vladimir Bulat.

15 lucrări de pictură și grafică, din perioade creative diferite.

Ele sunt  eunite prin filonul complex al inspirației pe care satul natal Șona a oferit-o într-un mod atât de divers întregii opere a artistului. Cei doi poli cronologici ai expoziției sunt prima jumătate a anilor ‘70, “Dulgherul” fiind cea mai veche lucrare inclusă în selecție, alături de lucrări dintre cele mai recente, precum” Margine de sat”, realizată de Ștefan Câlția în 2021.

Unul dintre cei mai importanți pictori români contemporani, Ştefan Câlţia este apreciat la o cotă excepțională de către colecționarii de artă din România și nu numai. Elev, la Timişoara, al profesorului Julius Podlipny, a studiat apoi pictura la Bucureşti, cu maestrul Corneliu Baba, fiind la rândul său profesorul multor generații de studenți la Universitatea Națională de Arte din Capitală. Câlția practică o pictură minuțioasă și de mare impact vizual, cu compoziții ce aduc în prim-plan personaje de un straniu delicat și tulburător, peisaje cu ierburi și câmpuri, precum și naturi statice ce duc cu gândul la școala flamandă și la seva unei estetici țărănești transilvane deopotrivă.

Credit foto: Facebook/AnnArt