Expoziție a recordurilor Van Gogh, la Muzeul Revoltella din Trieste
Muzeul Revoltella – Galeria de Artă Modernă din Trieste – găzduiește, până la 30 iunie, o expoziție dedicată lui Vincent van Gogh, unul dintre cei mai cunoscuți și mai apreciați pictori din lume.
Ceea ce este prezentat la Trieste, în prestigiosul sediu al Muzeului Revoltella, o reședință istorică și galerie de artă modernă proiectată de arhitectul venețian Carlo Scarpa, este așa-numita „expoziție a recordurilor”, vizitată de 600.000 de persoane în doar câteva luni la Roma.
Vincent van Gogh, născut în Olanda la 30 martie 1853, a avut o viață chinuită care s-a sfârșit prin sinucidere la vârsta de doar 37 de ani. Numeroasele tragedii care l-au însoțit de-a lungul vieții și caracterul său dificil și instabil i-au influențat profund stilul.
Capodopere împrumutate de la Muzeul Kröller-Müller
Prin expunerea a mai mult de 50 de capodopere ale lui Van Gogh de la Muzeul Kröller-Müller din Otterlo, expoziția își propune să documenteze întreaga carieră artistică a pictorului, începând cu relația sa pasională cu peisajele întunecate din tinerețe, continuând cu desenele și uleiurile pe tema țesătorilor și terminând cu lucrările din timpul șederii sale la Paris, care înfățișează peisaje și momente din viața socială a artistului și, în cele din urmă, cu ultimele picturi de la St. Remy și Auvers-Sur-Oise, unde și-a încheiat viața chinuită.
Expoziția e îmbogățită de o prezență specială: cele două portrete ale domnului și doamnei Ginoux (proprietarii cafenelei din Arles frecventate de Van Gogh), pictate în 1890, unul la Muzeul Kröller-Müller – care a împrumutat aproape toate lucrările din expoziție – și celălalt la Galleria Nazionale din Roma.
Expoziția, produsă de Arthemisia, este promovată și organizată de municipalitatea din Trieste – Assessorato alle politiche della cultura e del turismo.