Expoziție aniversară Suzana Fântânariu, supranumită „Doamna gravurii contemporane românești”
Expoziția aniversară „Ambalaj pentru suflet” cu lucrări de Suzana Fântânariu, supranumită „Doamna gravurii contemporane românești”, este deschisă la Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași până în luna septembrie.
Curatorii expoziției ce cuprinde lucrări realizate în tehnica xilogravurii, desen și xilo-obiect, sunt dr. Alexandru Constantin Chituță și Alexandru Gorea.
Chituță a explicat: „Indiferent de tehnica adoptată, artista a reușit de-a lungul carierei să devină un reper. Expoziția prezentată acum la Iași are rolul de a evidenția parcursul creator și de a face mai bine înțeles particularitățile demersului artistic dezvoltat de artistă până în momentul de față”.
„Lumea Suzanei Fântânariu aparține senzorialului, nostalgiei, relațiilor intime cu obiectele imediate. Nu doar tehnica hârtiei, drumul ideii pe calea materialului, a imprimării, a scrierilor, ci și gândirea spectaculară a artistei transformă ingeniozitatea obiectului într-un indice personalizat”, a continuat el.
Suzana Fântânariu – cinci decenii de activitate
Artistă de renume european, profesor universitar, Suzana Fântânariu (n. 15 septembrie 1947, Baia / Suceava) a urmat cursurile Institutului de Arte Plastice „Ioan Andreescu” Cluj-Napoca (1968 – 1974). În 1985, a primit o bursă de studii la Roma.
Este profesor universitar doctor la Facultatea de Arte de la Universitatea de Vest Timişoara și membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România.
De-a lungul carierei a avut mai mult de 60 de expoziții în țară și în străinătate. A participat la bienale şi trienale internaţionale de gravură, unde a fost recompensată cu numeroase premii.
Printre cele mai recente distincții primite se numără Premiul de excelenţă Bienala internaţională de gravură Beijing, în 2003, Marele Premiu al Ministerului Culturii din Republica Moldova, în 2013, Diploma de onoare a Ministerului Culturii din Republica Moldova, în 2015, și Diploma de excelență pentru aportul adus artelor grafice în lume, la Bitola (Macedonia), în 2018.