Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Expoziție bazată pe o recentă descoperire în patrimoniul Muzeului Național al Țăranului Român
afis straturi si substraturi

Expoziție bazată pe o recentă descoperire în patrimoniul Muzeului Național al Țăranului Român

Expoziția „Straturi și substraturi. Motive ale ornamenticii de obiect” este deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român în perioada 21 iunie – 7 august 2024, în Sala Noua Galerie.

„Straturi și substraturi” este o expoziție-eveniment cu tematică etnografică bazată pe o recentă descoperire, în fondul patrimonial al MNȚR, a albumului „Izvoade strămoșești”, de Mărgărita Miller-Vergy, cu mostre de cusături.

Timp de 117 ani, acest bun cultural deosebit ce conține 52 de planșe nu a fost cercetat și nici prezentat publicului, iar acum există șansa de restaurare a memoriei, ca parte a unei istorii de început a artei decorative românești.

Evoluția artei cusutului de-a lungul unui secol

Propunerea pe care curatorul expoziției, Adriana Dragomir, muzeograf MNȚR, o face este și o ocazie de restabilire a unei corespondențe creative între arta cusutului din acele vremuri și cea actuală. Aceasta aduce în prim plan și prezintă publicului strădania culegerii motivelor de către elevele Școlii Normale „Elena Cuza”, sub îndrumarea Mărgăritei Miller-Vergy, la începutul secolului al XX-lea – cea care are meritul de fi pornit studiile teoretice despre arta populară românească.

Structurată ca un ansamblu de activități, expoziția pornește de la seria de întrebări pe care și le-a pus autoarea la acel moment: „Există o artă decorativă românească?” și „Dacă există, cum a fost ea influențată?”

Fiecare secțiune din expoziție reprezintă o interogație între tradiție/ tradițional și prezent, unde grija pentru păstrarea și conservarea bunurilor culturale a influențat, eliminând practic cercetarea, și folosirea acestor motive. Este propusă, cu această expunere a motivelor, o nouă privire asupra metodelor de cercetare și, astfel, pe perioada acestei expoziții, va fi organizat un atelier de creativitate coordonat de artistul plastic Ana Petrovici-Popescu.

Vernisajul este programat în 20 iunie, la ora 18:00. Expoziția poate fi vizitată la Sala Noua Galerie, până în 7 august 2024, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00.