Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziție blockbuster cu piese de tezaur din colecțiile a 25 de muzee din țară, toamna aceasta la București
rnmr

Expoziție blockbuster cu piese de tezaur din colecțiile a 25 de muzee din țară, toamna aceasta la București

O expoziție de tip blockbuster care va curpinde piese de tezaur din colecțiile a 25 de muzee din țară va fi deschisă toamna aceasta la București.

Proiectul expozițional inedit poartă numele „Muzeul pentru tine!” și face parte din marca „Museums Meet Museums”. El se va desfășura în perioada octombrie – noiembrie 2022, la Muzeul Național al Țăranului Român.

„Muzeul pentru tine!” este primul demers curatorial de tip „blockbuster” din România, a transmis Rețeaua Națională a Muzeelor din România. El este creat cu resurse și creativitate 100% românești. Proiectul își propune „să planifice și să conceptualizeze o expoziție ambițioasă și complexă cu piese de tezaur sau de mare valoare patrimonială provenite din colecțiile a 25 de muzee din țară, de profil diferit, cu scopul declarat de a argumenta un adevăr incontestabil – muzeele reprezintă o valoare imensă pentru societate și un tratament pentru sănătatea mintală a acesteia”, se arată în anunțul făcut astăzi.

Lobby pentru muzee

Expoziția va fi însoțită de un eveniment conex, de asemenea o premieră pentru România, o zi a lobby-ului muzeal, după modelul american „Museums Advocacy Day”, dedicată reprezentanților marcanți ai mediului politic și parlamentar românesc.

De ce este insistat pe lobby? Pentru că, spune RNMR, poate aduce schimbări de politici care îmbunătățesc viața oamenilor din muzee, a patrimoniului deținut și a muzeelor în toate aspectele sale funcționale; este modul prin care muzeele se pot face auzite și își pot găsi locul în peisajul social; Rețeaua are resursele și cunoașterea să poată fi vocea celor care nu pot vorbi pentru ei înșiși; este un mecanism credibil și valoros pentru schimbul de informații cheie cu factorii de decizie politică și implicarea lor intimă în susținerea muzeelor.

25 de muzee participante

Muzeele participante cu piese din colecțiile proprii sunt: Complexul Muzeal Național ASTRA Sibiu, Complexul Muzeal Național Moldova Iași, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Muzeul Casa Mureșenilor Brașov, Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, ICEM Tulcea, Muzeul Banatului Montan din Reșița, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, Muzeul de Artă Brașov, Muzeul de Istorie Turda, Muzeul Județean Vrancea, Muzeul Golești, Muzeul Dunării de Jos din Călărași, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, Muzeul Județean Mureș, Muzeul Județean Teleorman, Muzeul Național de Geologie, Muzeul Maramureșan din Sighetul-Marmației, Muzeul Național al Agriculturii Slobozia, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi, Muzeul Național al Literaturii Române București, Muzeul Național „George Enescu” și Muzeul de Artă Centrul Artistic Baia-Mare.

Credit foto: Rețeaua Națională a Muzeelor din România