Expoziţie cu picturi vandalizate, ca explorare a răspunsului emoţional al publicului de artă, la National Gallery
Titlul expoziţiei realizate de Ali Cherri este un citat celebru din piesa „Neguţătorul din Veneţia”, de Shakespeare – „If you prick us, do we not bleed?” ( „Dacă ne înţepi, oare nu sângerăm?” – n.r.)
În centrul expoziţiei se află cinci picturi care au fost vandalizate şi care ilustrează cum trauma poate fi un element al reacţiei publicului de artă. Ali Cherri a fost ales să fie artist în rezidenţă la National Gallery, anul trecut şi a aflat, pe parcurs, poveşti despre lucrări din instituţia de cultură britanică asupra cărora au avut loc acţiuni violente, în timp ce erau pe simeze, arată reprezentanţii National Gallery.
Catalizatorul pentru această expoziţie a fost reacţia viscerală a publicului faţă de aceste agresiuni asupra operelor, pe care artistul a observat-o. În relatările despre aceste distrugeri, cei care au recuperat operele de artă au fost numiţi „medici chirurgi”. Astfel, Ali Cherri a decis să numească expoziţia după citatul lui Shakespeare. Aceasta este o colecţie de instalaţii sculpturale, care fac referire la răul care a fost făcut operelor de artă – cinci vitrine care amintesc de vechi exponate din galerie şi un cabinet de curiozităţi, toate înconjurate de opere din Renaştere care explorează suferinţa.
Lucrările vandalizate la care face referire artistul sunt „Toaleta lui Venus”, de Diego Velázquez, „Fecioara cu pruncul, Sfânta Ana şi Ioan Botezătorul copil”, de Leonardo da Vinci, „Autoportret la 63 de ani”, de Rembrandt, „Adorarea Viţelului de Aur”, de Nicholas Poussin şi „Madonna del gatto”, de Federico Barocci.
Expoziţia este deschisă între 16 martie şi 12 iunie.
Credit foto: National Gallery – detaliu, Dirk Bouts, „Hristos încoronat cu spini”