Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziție de pictură digitală și tradițională semnată Georgeta Ștefănescu, la Galeria Romană
expo georgeta stefanescu, galeria romana, curatorial

Expoziție de pictură digitală și tradițională semnată Georgeta Ștefănescu, la Galeria Romană

O expoziție cu lucrări de Georgeta Ștefănescu, intitulată „Pictură – digi – Pictură”, va fi deschisă la Galeria Romană din București până pe 29 octombrie 2022.

Vernisajul e programat pe 4 octombrie, începând cu ora 19:00, iar în deschidere va lua cuvântul istoricul de artă Mariana Dragu.

Expoziția va putea fi vizitată și în cadrul evenimentului Noaptea Albă a Galeriilor 2022, cu următorul program: pe 30 septembrie, între orele 18:00 și 23:00, pe 1 octombrie, în același interval orar, și pe 2 octombrie, între 17:00 și 22:00.

Georgeta Ștefănescu, cu dublă cetățenie, română și franceză, stabilită în Elveția din 1992, este artist conceptual. Temele pe care le propune depășesc subiectul imaginii și lucrează cu toate detaliile obiectului, jucându-se astfel cu textura, suportul și chiar mediul de exprimare.

Experiment, pictură digitală și tradițională

„Pictură – Digi – Pictură” vine în continuarea expoziției „Spiritele parcului”, inspirată din amintirile și sentimentele retrăite în plimbările prin Parcurile „Al.I. Cuza” și Titan, în perioada 2016 – 2019.

Ea continuă seria de subiecte, după cum explică. „Selecția de lucrări din cadrul expoziției personale actuale propune o privire de ansamblu asupra ritmului prezent în lucrările și în tehnica mea: aceea a unei oscilații interogative și permanente între pictura tradițională – picturile mele din ultimii 20 de ani și anume cele încadrate în tema Hazard /Structurat – și pictura pe Canvas Print, încheind din nou cu pictura tradițională”.

Artista continuă: „Abordarea, experimentarea și utilizarea programelor digitale se înscriu într-o continuare firească a cercetărilor mele, a interesului pe care l-am arătat de-a lungul preocupărilor mele artistice de a mă plimba între frontierele regulilor stricte ale meșteșugului și experimentul contrastelor dar și de a dialoga cu materiale și texturi care mi-au permis reflecții surprinzătoare, posibilitatea de a explora perspective diverse.  O plăcere a jocului creator care a venit odată cu studiul picturii, al sculpturii, al ceramicii dar și din poziția de cercetător științific asupra lucrărilor realizate de imprimeuri în anii ’80 – ’90”.

Încă din anul 2020, odată cu expoziția personală „Spiritele parcului”, conceptul curatorial propunea o selecție și o compunere a imaginilor fotografice urmând principiile unui scenariu de film alcătuit din mai multe părți distincte, determinate de tehnici și modalități de exprimare plastică. Ideea principală pornea atunci de la captarea unor „imagini fotografice de tip documentar” cu telefonul mobil, în plimbările ei prin parcul „Al.I. Cuza”, fostul I.O.R., și Titan, mai explică Ștefănescu. „În evenimentul prezent, propun realizarea aceleiași teme fotografice documentare ca subiect comun al picturii digitale și al celei tradiționale”.

Galeria poate fi vizitată de luni până vineri, în intervalul orar 10:00 – 18:00, și sâmbătă, de la 10:00 la 15:00.