Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziţie dedicată artistei care a creat primul profil al reginei Marii Britanii bătut pe monedă – la British Museum
Monedă Regina Elizabeth II

Expoziţie dedicată artistei care a creat primul profil al reginei Marii Britanii bătut pe monedă – la British Museum

O expoziţie dedicată artistei Mary Gillick, care a creat primul profil al reginei Marii Britanii bătut pe monedă, va fi deschisă la British Museum, cu ocazia celebrării a 70 de ani de domnie a lui Elizabeth II.

O incursiune în opera lui Gillick, expoziţia poate fi vizitată în perioada 2 iunie – 31 iulie.

Gillick (1881–1965) a devenit celebră când, la peste 70 de ani, a fost invitată să realizeze o ilustrare a profilului Reginei, care ulterior a apărut pe moneda britanică emisă imediat după ce monarhul a urcat pe tron, în 1952.

Cariera lui Gillick, urmărită în expoziţie 

Mary Gillick a studiat sculptura la Royal College of Art din Londra şi s-a specializat în arta transpunerii lucrărilor pe medalii. A realizat o medalie care ilustrează un aviator doborînd un Zeppelin, deasupra Angliei, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, a imortalizat-o pe celebra sufragetă Ida Wylie.

Expoziţia de la British Museum este un martor al talentului artistei ca portretistă, iar o parte importantă constă în medaliile create de Gillick între 1910 şi anii ’50, donate de familia artistei. Acestora li se alătură modelele în ipsos, pentru studiul portretului Reginei.

„Eu vorbeam, Regina vorbea, am rezonat cu ea şi eram tulburată de ideea posibilităţii de a obţine mai mult decât acel profil fermecător”, mărturisea artista, referitor la lucrarea care a făcut-o celebră.

British Museum marchează Jubileul reginei

Pe 11 iunie, va avea loc un concert, iar cei ce vor participa la petrecerea de la muzeul din inima Londrei pot crea colaje sau se pot fotografia într-un spaţiu special deschis pentru ei.

Respectivele fotografii vor fi asamblate pe o felicitare de dimensiuni mari care va fi trimisă reginei Marii Britanii.

Credit foto: British Museum