Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziție Ștefan Câlția la Londra – Arhitectură vernaculară, meșteșuguri tradiționale și biodiversitate
stefan caltia, expo, curatorial

Expoziție Ștefan Câlția la Londra – Arhitectură vernaculară, meșteșuguri tradiționale și biodiversitate

O expoziție cu lucrări semnate de artistul român Ștefan Câlția, intitulată „Path in Transylvania”, va fi deschisă la The Garrison Chapel în Chelsea, Londra, pe 12 septembrie și va putea fi vizitată până pe 16 octombrie 2022.

La intersecția dintre real și fantastic, peisajul rural Transilvănean este sursa principală de inspirație în lucrările lui Ștefan Câlția. Aflate într-o legătură directă cu viața și lumea, lucrările vorbesc despre natură, carnaval și călătorie, se arată în textul de prezentare. Personajele lui Ștefan Câlția sunt particulare și universale în același timp. Fiecare ia forme diverse în funcție de peisajul și locul în care se regăsește. Preocupat de ideea de loc ca reprezentare a naturii și a apartenenței, peisajele lui vorbesc despre rădăcini, despre relația omului cu natura, despre pictură ca mediu de exprimare, dar și despre conservare și păstrare.

„Totuși, aș vrea ca acela care privește ceea ce am fǎcut nici mǎcar sǎ nu intuiascǎ aceastǎ poveste. Mi-aș dori ca el sǎ-și vadǎ propriile sale locuri, pe care le are deja rânduite în interiorul sǎu. Nu îmi doresc sǎ se schimbe atunci când stǎ în acest peisaj, ci, pur și simplu, ca el sǎ priveascǎ, într-un mod mai limpede sau dintr-un alt unghi, ceea ce deja purta cu sine. Iar apoi, dupǎ ce pleacǎ de lângǎ lucrarea mea, sǎ aibǎ bucuria unei meditații. Nu am ambiția nici sǎ rǎstorn lumea, nici sǎ o schimb. Este ca și cum am sta împreunǎ pe un deal, privind apa Oltului sclipind în zare. Poate cǎ eu înțeleg ceva din aceastǎ imagine și tu altceva. Dar amândouǎ aceste înțelegeri sunt legate de luminǎ”, spune Ștefan Câlția.

Preocupat de relația omului cu natura, artistul abordează în această expoziție teme precum arhitectura vernaculară, meșteșugurile tradiționale, dar și biodiversitatea ca resurse permanente în viețile noastre pe care e de dorit să ni le reamintim în aceste vremuri. Prezintă o viziune a temelor fantastice recurente în opera sa prin picturi, personaje și obiecte – și invită deopotrivă privitorul la o călătorie în Transilvania filtrată de culori, emoții, căutări și experiențe.