Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Dalí, Man Ray, Giacometti și De Chirico, în singura expoziție românească dedicată anul acesta suprarealismului/ galerie foto
suprarealism2 curatorial

Dalí, Man Ray, Giacometti și De Chirico, în singura expoziție românească dedicată anul acesta suprarealismului/ galerie foto

„Suprarealismul, dincolo de granițe” de la Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu este singura expoziție din România dedicată curentului în anul care reprezintă centenarul primului manifest suprarealist – care a văzut lumina tiparului în 1924 și a generat una dintre cele mai importante revoluții artistice ale secolului XX.

Publicul poate vedea, între altele, cromolitografii de Man Ray, linogravuri de Pablo Picasso, lucrări în tehnică mixtă de Salvador Dalí, litografii de Alberto Giacometti și de Giorgio de Chirico, dar și lucrări în creion pe hârtie de Victor Brauner.

suprarealism4 curatorial

„Suprarealismul, dincolo de granițe”, curatorial.ro

În Manifestul suprarealismului, André Breton făcea apel la un nou tip de artă şi literatură, alimentat de inconştient, „dictarea gândirii liberă de orice control al raţiunii, scutită de preocupări estetice sau morale”. În centrul expoziției, se poate vedea dedicația lui Breton pentru Victor Brauner.

suprarealism5 curatorial

„Suprarealismul, dincolo de granițe”, curatorial.ro

Curatoriată de Alexandru Chituță, manager interimar al Muzeului Național Brukenthal, expoziția include peste 70 de lucrări din colecția Muzeului Național Brukenthal și din colecțiile private ale avocatului George Șerban, Emilian Radu și Adrian Șocu din Paris.

suprarealism curatorial

„Suprarealismul, dincolo de granițe”, curatorial.ro

Expoziția îi include și pe René Magritte, Max Ernst, Joan Miró, André Masson și artiști români care au fost influențați de acest curent: Jules Perahim, Victor Brauner, Gherasim Luca, M.H. Maxy, Marcel Iancu, Ion Țuculescu, Micaela Eleutheriade și Ferenc Incze, între alții.

suprarealismul curatorial

„Suprarealismul, dincolo de granițe”, curatorial.ro

Vizitatorul face cunoștință cu lucrările lui Dalí: „Siluete suprarealiste” din 1972, „La botte violette” din 1968 și lucrările din seria „Divina Comedie”, publicată de Joseph Foret, și „The Secret Hoursva” în 1971, alături de lucrarea lui Picasso semnată în original „Dans l’atelier, ou peintre, et modele examinant son portrait” din 1965.

suprarealismul victor brauner curatorial

„Suprarealismul, dincolo de granițe”, curatorial.ro

În urmă cu o sută de ani, într-o garsonieră minusculă dintr-un cartier boem al Parisului, un fost student la medicină devenit scriitor și-a propus să definească suprarealismul „odată pentru totdeauna”. Ceea ce îi unește pe toți acești artiști este îndemnul lui Breton de a trăi prin imaginație, „există această atenție la minunatul din viața de zi cu zi”.
„Suprarealismul vrea să provoace, să șocheze, să arate aspectul minunat al vieții de zi cu zi care provine din conștiință sau din accesul la vise”.

Expoziția de la Muzeul de Artă Contemporană din Sibiu poate fi vizitată până la 7 decembrie, de miercuri până duminică, în intervalul orar 10:00 – 18:00.

Credit foto: curatorial.ro