Expoziții de pictură, sticlă și bijuterie la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia
Trei expoziții de pictură, sticlă și bijuterie sunt deschise la Palatul Brâncovenesc de la Mogoșoaia până în prima jumătate a lunii octombrie.
Parterul Palatului Brâncovenesc de la Mogoșoaia găzduiește, până pe 3 octombrie, expoziția „NOD”, cu lucrări create de artiștii Georgiana Manea Josan și Eusebiu Josan, curatoriată de Lina Țărmure.
„Georgiana Manea-Josan și Eusebiu Josan și-au început pânza din același capăt și au continuat-o împreună de-a lungul parcursului personal și profesional. Deși aflați continuu la o distanță infimă, strânsoarea împreunării fiind omniprezentă, cele două «fâșii de pânze» au fiecare o specificitate aparte. Fie că vorbim despre grădinile Georgianei sau despre structurile abstracte ale lui Eusebiu, compozițiile converg dintr-o gândire abstractizată, dar care se bifurcă în virtutea caracteristicilor distinctive ale fiecărui individ”, spune curatoarea.
„Călătorie inițiatică”
În galeria Foișor, poate fi vizitată, tot până pe 3 octombrie, expoziția de sticlă și bijuterie intitulată „Călătorie inițiatică”, semnată de artiștii Alice Protopopescu și Panteleymon Arnaudov. Curatori sunt Ioana Stelea și Bogdan Lefter.
Proiectul invită publicul să descopere parcursul inițiatic a doi artiști emergenți ce au reușit în ultimii ani să-și construiască o identitate recognoscibilă în arta contemporană.
„Colecția de lucrări prezentate relevă o simbioză artistică sublimă între doi făuritori de frumos, între doi îmblânzitori ai focului cu ajutorul căruia metalul și sticla capătă forme de o delicată expresivitate estetică. Bijuteriile artistei Alice Protopopescu depășesc cu mult sfera clasică de obiect purtabil ce împodobește trupul. (…) Panteleymon Arnaudov este un artist care prin tehnica sticlei suflate și modelate la cald sintetizează armonios în transpuneri aparent minimaliste, simbolurile arhaice, care devin instantanee pe suprafața volumelor din sticlă”, spun cei doi curatori.
„Re-Cunoaștere”
Artista Ana Maria Căldărușe-Maioru propune expoziția „Re-Cunoaștere”, deschisă la galeria Ghețărie până pe 10 octombrie. Curatori sunt Ioana Stelea și Anca Vintilă Dragu.
Ana Maria Maioru Căldaruşe îşi găseşte sursa de inspiraţie în natură, în lumea gâzelor, albinelor, plantelor şi le pătrunde intimitatea studiindu-le la microscop, fascinată de texturi, forme, semne.
Artista reia o veche sursă de inspiraţie, lamelele microscopice, care au fascinat artiştii şi arhitecţii încă de la descoperirea lentilei acromatice în anul 1830. În esenţă, colecţiile de obiecte ale ei se pot încadra în tema mai largă a memoriei.