Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expozițiile Constantin Artachino și Ondine Slimovschi de la Art Safari ajung la Iași
artachino, ondine, art safari la iași

Expozițiile Constantin Artachino și Ondine Slimovschi de la Art Safari ajung la Iași

Expoziția maestrului portretului și peisajului Constantin Artachino (1870 – 1954), realizată cu sprijinul Muzeului Municipiului București și al Muzeului Național de Artă al României, și a artistei contemporane Ondine Slimovschi (n. 1982) vor fi prezentate la Iași, după ce au făcut parte din cea mai recentă ediție Art Safari.

Expoziția cu lucrările lui Constantin Artachino va fi la Muzeul Etnografic al Moldovei, iar cea a lui Ondine Slimovschi, la Muzeul de Artă din Iași (Sala Rotondă), în cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” – Palatul Culturii. Vor putea fi vizitate în perioada 20 septembrie – 20 octombrie 2023.

Simbolismul lui Artachino

Constantin Artachino a debutat sub auspiciile Simbolismului, preluând influențe din zona Academismului, dar și ale Postimpresionismului. Întreaga lui creație a rămas însă sub semnul execuției elegante și echilibrate, în linii și contururi clare, perfect armonizate. Picturile artistului dau adesea impresia de monocromie, în sensul în care se observă reducerea semnificativă a contrastelor la o singură culoare dominantă.

Datorită originii familiei sale (portul Artachi, de la Marea Marmara, Imperiul Otoman), a fost atras de lumea orientală și balcanică. A pictat mult în Bulgaria, la Sofia, Silistra și Balcic, în Dobrogea, de la elemente de arhitectură, până la figuri umane și port tradițional.

Artistul impresionează și în zilele noastre cu echilibrul și precizia lucrărilor sale, dar și cu realismul tulburător surprins în Dobrogea sau pe malurile Dunării. Lucrările prezente acum în expoziție provin de la muzee din toată țara, dar și din colecții private.

Constantin Artachino a fost prieten bun cu pictorul român Ștefan Luchian (1868-1915). S-au împrietenit la studii la Paris și apoi au fost de nedespărțit. Au înființat Societatea „Ileana”, în 1897, unde militau pentru dezvoltarea artelor din România și au pictat împreună două biserici. În semn de iubire, Artachino i-a făcut un portret prietenului său, „Luchian îndrăgosit”, care poate fi admirat în cadrul expoziției.

Mitologia în viziunea lui Ondine

Ondine Slimovschi este o artistă a „mitologiei senine”, a bestiarului basmelor frumoase, ilustrând interesul activ al artistei față de melanocolia esteticii din secolul al XIX-lea, se arată în prezentarea expoziției.

Ea explorează figura feminină, dar nu atât din perspectiva analizei de portret, cât ca element arhetipal, purtător de simboluri și emoții provenite direct din cele mai profunde straturi ale subconștientului. Imaginile sale narative încorporează elemente din lumea vegetală, faună și mitologie, ilustrând interesul activ al artistei față de melanocolia esteticii din secolul al XIX-lea și proiectarea, respectiv sensibilizarea perceptiei in mediul social contemporan.