Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expoziţiile „Monet – Mitchell”, o confruntare de anvergură la Paris
monet mitchell

Expoziţiile „Monet – Mitchell”, o confruntare de anvergură la Paris

Expoziţiile „Monet – Mitchell” pun în scenă un dialog inedit între operele a doi artişti excepţionali, Claude Monet (1840-1926) şi Joan Mitchell (1925-1992), şi pot fi vizitate la Fondation Louis Vuitton din Paris până în februarie 2023.

„Le dialogue Claude Monet – Joan Mitchell” va fi introdusă prin expoziţia „Rétrospective Joan Mitchell” care va permite descoperirea operei lui Joan Mitchell publicului francez şi european.

Expoziţiile „Monet – Mitchell” arată percepțiile lor unice asupra aceluiași peisaj compozit, adesea exprimate în formate deosebit de imersive.

Expoziţiile „Monet-Mitchell” sunt organizate de Fundaţia Louis Vuitton în cadrul unui parteneriat ştiinţific cu Musée Marmottan Monet.

Expoziţia Dialogul Claude Monet-Joan Mitchell

monet mitchell2

„Nuferii” lui Claude Monet au deveit celebri în anii 1950 în Statele Unite, unde au fost văzuți ca precursori ai abstractizării de către pictorii expresionismului abstract. După André Masson, Clément Greenberg, celebrul critic american, ia atitudine în apărarea modernității lor: „Principiul pe care [Monet] l-a găsit în cele din urmă (…) este mai larg: nu rezidă în natură așa cum credea el, ci în chiar esența artei, în facultatea ei de „abstracție”.

Apropierea celor doi artiști a fost întărită de faptul că Joan Mitchell s-a stabilit în 1968, la Vétheuil, într-o proprietate apropiată de cea în care a locuit Monet din 1878 până în 1881.

În fața aceluiași peisaj, cel al malurilor Senei, cei doi artiști împărtășesc o sensibilitate acută a luminii şi culorii, a căror interacțiune constituie fundamentul artei lor.

Mitchell caută asocierea lor într-o amintire vie, solicitată constant; evoluția târzie a lui Monet se caracterizează prin abandonarea conturului formelor în favoarea doar a culorii prin captarea unei lumini trecătoare. Fără repere figurative, lumile vegetale, acvatice și atmosferice ale lui Monet și Mitchell își exprimă relația lor fuzională și lirică cu peisajul.

Prin aproximativ şaizeci de lucrări emblematice ale celor doi artişti, expoziţia oferă publicului o călătorie încântătoare şi sensibilă, punctată de corespondenţe vizuale şi tematice remarcabile.

Retrospectiva Joan Mitchell

Fundația prezintă, în colaborare cu Muzeul de Artă Modernă din San Francisco (SFMOMA) și Muzeul de Artă din Baltimore (BMA), cea mai importantă retrospectivă a lui Joan Mitchell din Europa în treizeci de ani.

joan mitchell

Expoziția reunește aproximativ cincizeci de lucrări de peste 1.000 m2, oferind o nouă versiune a expoziției prezentate în Statele Unite în ultimele luni cu împrumuturi specifice – printre altele de la Centrul Pompidou și Muzeul Mănăstirii Regale din Brou – care completează în jur de zece lucrări din colecția Fundației Louis Vuitton.

Figură a scenei newyorkeze de la începutul anilor 1950, Joan Mitchell a dialogat cu Franz Kline, Willem de Kooning… A dezvoltat o operă gestuală, vibrantă, dar deja marcată de relația ei privilegiată cu pictura europeană şi de sensibilitatea sa deosebită față de poezie.

Expoziția se dezvoltă pe parcursul ciclurilor majore desfășurate în țara sa natală, apoi în orașul gazdă, Paris. S-a stabilit acolo definitiv în 1959, înainte de a găsi, în 1968, în casa ei din Vétheuil locul ideal pentru munca ei. Celebrat pentru prima dată printr-o pictură solară, incandescentă, Vétheuil a devenit sinonim cu marile sale poliptice din anii 1970.