Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Expresionistul german Franz Marc i-a devansat în licitație pe Francis Bacon și Lucian Freud
franz marc, the foxes

Expresionistul german Franz Marc i-a devansat în licitație pe Francis Bacon și Lucian Freud

O lucrare a expresionistului german Franz Marc a fost vedeta licitației „20th/21st Century” ce a avut loc pe 1 martie, la Christie’s Londra.

„The Foxes” a realizat un preț de 42.654.500 de lire sterline, cu 7 milioane de lire sterline mai mult decât estimarea, stabilind astfel un record de licitație pentru artist.

Lucrarea, ulei pe pânză, a fost pictată în 1913 și, în martie 1916, a intrat în posesia Mariei Marc (Reid), descendentă a artistului, iar câteva luni mai târziu a ajuns la Galerie Der Sturm din Berlin, care a achizițonat-o. De atunci și până la cea mai recentă licitație Christie’s a mai fost vândută de cinci ori, iar în 2021 a fost restituită de orașul Dusseldorf moștenitorilor lui Kurt și Else Grawi, care o cumpăraseră în 1928. Cel mai recent, pictura a fost expusă în Kunstpalast din Dusseldorf, în cadrul „El Greco und die Moderne”, în 2012.

Franz Marc (1880 – 1916) a fost unul dintre cei mai importanți exponenți ai expresionismului german. Nu a influențat arta doar în timpul vieții, dar a fost considerat una dintre figurile cheie ale mișcării expresioniste în Germania și după moartea sa.

Era de așteptat ca lucrarea „Triptych 1986-7”, ulei, pastel și aerosol pe pânză, a lui Francis Bacon să fie cel mai scump lot. Anterior licitației, a fost considerat că ar putea fi vândută pentru 75 de milioane de dolari.

bacon, triptic

„Triptych 1986-7”

Cu o valoare estimată între 35.000.000 și 55.000.000 de lire sterline, ea a fost adjudecată contra sumei de 38.459.206 de lire sterline.

Francis Bacon (1909 – 1992) a pictat tripticul în timpul şederii sale în Anglia şi aceasta este una dintre cele 28 de opere la scară largă create de artist.

Portret pictat de Freud, în premieră în licitație

„Girl with Closed Eyes”, capodoperă a lui Lucian Freud, a fost licitată pentru prima dată. În anul în care se împlinesc 100 de ani de la nașterea artistului, tabloul a fost vândut la Christie’s pentru puțin peste estimarea maximă primită.

Uleiul pe pânză a fost adjudecat contra sumei de 15.174.500 de lire sterline.

Creat în perioada 1986 – 1987, rafinatul portret al lui Janey Longman a rămas în aceeași colecție timp de 35 de ani, după ce a fost cumpărat de la colecționarul britanic James Kirkman.

lucian freud

„Girl with Closed Eyes”

Lucian Freud (1922 – 2011) a fost pictor şi grafician englez, originar din Germania. Nepot al celebrului psihanalist Sigmund Freud, a emigrat cu familia în 1933 în Anglia, refugiindu-se din faţa terorii naziste. Şi-a descoperit repede vocaţia artistică, asfel încât educaţia pe care a primit-o a stat sub semnul artei. A iniţiat şi a susţinut renaşterea picturii figurative, care, după cel de-Al Doilea Război Mondial, a irupt ca principală direcţie artistică în Marea Britanie, cunoscută sub numele de „Şcoala Londoneză”.

Împreună cu Francis Bacon şi Frank Auerbach, Lucian Freud a susţinut revenirea personajelor în compoziţie şi a revoluţionat portretul contemporan, sustrăgându-se oricăror prejudecăţi şi falsului puritanism.

Chagal, Léger și Brown, în top

Al patrulea cel mai scump lot al serii la Christie’s a fost „Le jengleur”, ulei pe pânză de Marc Chagal, vândut pentru 8.877.000 de lire sterline, după ce a fost estimat la maxim 10,5 milioane de lire sterline. Tabloul a fost pictat la New York, în 1943, și a fost vândut cel mai recent în 2005, la Sotheby’s.

„Composition” (1920), ulei pe pânză de Fernand Léger, a fost adjudecat contra sumei de 6,24 de milioane de lire sterline, după ce estimarea maximă a fost de 7 milioane de lire sterline.

În licitația Christie’s, cu 64 de loturi, au mai fost adjudecate lucrări de Pablo Picasso („Le repas frugal”, la 6,01 milioane de lire sterline), Cecily Brown („The Girl Who Had Everything”, la 4,36 de milioane de dolari), Pierre-Auguste Renoir („Jeune femme en costume oriental devant une table à thé”, la 4,24 de milioane de lire sterline) și Christopher Wool („Untitled”, la 3,64 de milioane de lire sterline).

Loturile vândute pe 1 martie în licitația de la Londra au realizat, cumulat, suma de 182.696.006 lire sterline.

Între cele 11 loturi nevândute se numără tablourile „Happy Choppers” a lui Banksy și „Reverse”, de Bridget Riley, fiecare cu valoare estimată între 3 milioane și 5 milioane de lire sterline, și sculptura în bronz „Nu debout sur socle cubique”, de Alberto Giacometti, estimată la 900.000 – 1.200.000 de lire sterline.

Licitația de la Londra a fost una dintre cele trei organizate pe 1 martie de Christie’s, în capitala britanică și în Shanghai, soldate cu vânzare totală de 334 de milioane de dolari.

Credit foto: Christie’s