Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial  /  Artǎ   /  Fântâna lui Apollo de la Versailles, restaurată printr-o tehnică de secol XVII
ââ?â?bassin,dã¢â?â?apollonã¢â?â?, ,apollo,fountain,,palace,versailles,,paris,,france.,apollo

Fântâna lui Apollo de la Versailles, restaurată printr-o tehnică de secol XVII

Emblematica Fântână a lui Apollo din grădinile Palatului Versailles a fost restaurată, după un secol de la cea mai recentă reparație majoră, folosindu-se o tehnică artizanală din secolul al XVII-lea.

Restaurarea, avută în considerare mai bine de un deceniu, a început în decembrie 2022 și a durat optsprezece luni. De-a lungul timpului, foița de aur a căzut de pe statuile vechi de 350 de ani, lăsând o urmă ternă. Algele se răspândiseră pe cele 13 sculpturi, lăsând urme pe chipul lui Apollo.

Și interiorul ansamblului a fost afectat de trecerea vremii. Cadrul statuilor era corodat, sculpturile se clătinau și se înclinaseră, astfel că nici jeturile de apă nu mai erau arcuite.

Restaurare de epocă

Grupul statuar a fost dus la Turnătoria Coubertin, specializată în lucrări de restaurare de epocă. Specialiștii de aici au reconstruit anterior poarta Palatului Versailles.

Au fost curățate învelișul de plumb, straturile de vopsea și impuritățile minerale, pentru a descoperi suprafața originală a sculpturilor. Cadrele lor au fost întărite, iar greutatea, de aproximativ 35 de tone, a fost reechilibrată pentru a preveni viitoare alunecări, potrivit artnet.com. Fisurile din jurul capetelor și copitelor cailor au fost sigilate înainte ca întreaga lucrare să fie acoperită cu un aliaj de plumb și staniu.

A urmat acoperirea statuilor cu foiță de aur. Folosind o tehnică și unelte neschimbate din secolul al XVII-lea, meșterii au aplicat 35.000 de foi de aur pe statui, bucată cu bucată, pe parcursul a nouă luni. Apoi au lustruit suprafața pentru a imita culoarea originală a bronzului.

Lucrările la sistemul hidraulic au fost efectuate in situ de departamentul Apă și fântâni al Palatului. Cu ajutorul schițelor, picturilor și gravurilor de arhivă, lucrătorii au încercat să readucă fântâna la designul original. O descriere recent descoperită a fântânii de către arhitectul său din secolul al XVII-lea, Claude Denis, s-a dovedit deosebit de utilă.

Sculpturile au fost remontate în urmă cu câteva luni, iar Fântâna lui Apollo, complet restaurată, și-a recăpătat gloria.

Scurt istoric

Bazinul în care se află Fântâna lui Apollo a fost săpat inițial în anii 1630, în timpul domniei lui Ludovic al XIII-lea. A fost gândit ca un bazin simplu, fără sculpturi. Ludovic al XIV-lea, în 1668, l-a însărcinat pe sculptorul Jean-Baptiste Tuby să îl introducă pe Apollo în grădinile care celebrau miturile și alegoriile grecești.

Jean-Baptiste Tuby a finalizat lucrarea în 1671, dar în decurs de un an scara și greutatea sculpturii au provocat probleme. Lucrarea era dezechilibrată, iar unul dintre cai căzuse. Grupul statuar a fost în mai multe rânduri restaurat, însă lucrările recente au fost cele mai ample.

nl image

Descoperă arta alături de noi – abonează-te acum!

Artă, artiști, frumusețe și istorii inedite..
Abonează-te la newsletter pentru o selecție curatoriată de povești din lumea artei și a frumuseții care ne înconjoară.

Nu trimitem spam! Citește politica noastră de confidențialitate pentru mai multe informații.