Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  FBI a restituit un pastel de Monet confiscat de naziști, după 84 de ani
claude monet

FBI a restituit un pastel de Monet confiscat de naziști, după 84 de ani

În 1940, naziștii au confiscat un pastel Claude Monet și alte șapte opere de artă de la Adalbert „Bela” și Hilda Parlagi, un cuplu de evrei forțat să își părăsească locuința din Viena, după ce Austria a fost anexată Germaniei lui Adolf Hitler.

După război, Bela Parlagi și-a căutat fără succes operele de artă până la moartea sa, în 1981. Fiul său a continuat căutările fără succes până la moartea sa în 2012.

Dar în 9 octombrie, după mai bine de 80 de ani, nepoatele lui Parlagi, Helen Lowe și Francoise Parlagi, au primit tabloul de Monet dispărut după ce FBI-ul și o organizație non-profit din Marea Britanie l-au localizat în Statele Unite.

„Este un act de dreptate să fie returnat”, a declarat Anne Webber, copreședinta Comisiei pentru Arta Confiscată în Europa, organizația non-profit care a început să ajute moștenitorii lui Parlagi să caute operele dispărute în 2014.

Pastelul de 18 cm pe 28 cm, numit „Bord de Mer”, datează din 1865 și prezintă o scenă de pe țărmul Normandiei din Franța.

Familia a lăsat lucrarea împreună cu restul bunurilor într-un depozit al unei companii de transport maritim în 1938. Naziștii le-au confiscat bunurile în 1940, iar pastelul lui Monet a fost vândut la licitație în 1941.

Șase opere de artă, căutate de procurori

FBI s-a implicat în 2021, după ce comisia a descoperit că un dealer de artă din New Orleans a achiziționat tabloul în 2017 și l-a vândut unor colecționari privați în 2019. FBI a recuperat tabloul în 2023, după ce acesta a apărut spre vânzare la o galerie din Houston.

Biroul federal a precizat că proprietarii pastelului – Bridget Vita și răposatul ei soț Kevin Schlamp – nu și-au dat seama că naziștii au furat Monet-ul și au renunțat la el de bunăvoie.

„Deși acest Monet este fără îndoială valoros, adevărata sa valoare constă în ceea ce reprezintă pentru familia Parlagi”, a declarat James Dennehy, director adjunct la biroul FBI din New York.

În martie, familia Parlagi a recuperat o altă operă de artă atunci când guvernul austriac a returnat un desen în cretă al compozitorului german Richard Wagner realizat de Franz von Lenbach, după ce comisia l-a localizat la Muzeul Albertina din Viena.

Webber, care sfătuiește pe oricine cumpără opere de artă să verifice cu atenție proveniența acestora, estimează că aproximativ 90% din operele de artă și alte bunuri furate de naziști sunt încă dispărute.

Familia Parlagi este încă în căutarea a șase opere de artă, inclusiv o acuarelă semnată de Paul Signac intitulată „Seine in Paris”, iar ancheta FBI este în curs.

Foto credit: FBI, „Bord de mer”, circa 1865, Claude Monet