Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Femei în artă – Cindy Sherman, personaj excentric în fotografie
cindy sherman, untitled 2005

Femei în artă – Cindy Sherman, personaj excentric în fotografie

„Mi-aș dori să pot considera fiecare zi ca fiind Halloween, să mă îmbrac și să ies în lume ca un personaj excentric”, spunea Cindy Sherman în urmă cu mai bine de trei decenii.

Cunoscută în special pentru autoportretele fotografice, Cindy Sherman este și regizor, make-up artist, hairstylist, model și scenograf. Lucrarea sa de referință este adesea considerată a fi colecția Untitled Film Stills, o serie de 70 de fotografii alb-negru care o înfățișează evocând roluri feminine în special din filme de artă și filme populare de serie B.

După ce a urmat cursurile State University of New York în Buffalo, ea s-a mutat la New York, în 1976, pentru a urma o carieră în domeniul fotografiei.

Pictures Generation

Cindy Sherman (n. 1954, New Jersey), reprezentantă a Pictures Generation, un grup de artiști americani de la începutul anilor ’70 cunoscut pentru analiza culturii media, din care mai fac parte Richard Prince, Louise Lawler, Sherrie Levine și Robert Longo, creează autoportrete fotografice care critică genul și identitatea.

cindy sherman, untitled film still, 1978

Cindy Sherman, Untitled Film Still, 1978

La scurt timp după ce s-a mutat la New York, a realizat lucrarea „Untitled Film Stills” (1977 – 1980). Începute pe când avea doar 23 de ani, aceste imagini se bazează pe personaje feminine (și caricaturi) precum seducătoarea blazată, gospodina nefericită, iubita părăsită și naiva vulnerabilă. Sherman a folosit convenții cinematografice pentru a structura aceste fotografii: ele amintesc de fotografiile folosite pentru promovarea filmelor, de unde și titlul seriei. Cele 70 de fotografii de film au devenit imediat puncte de atracție pentru conversații despre feminism, postmodernism și reprezentare, și rămân cele mai cunoscute lucrări ale sale.

A continuat să se transforme, prezentând în imaginile ei diversitatea tipurilor umane și a stereotipurilor. Lucrează adesea în serie, improvizând pe teme precum afișe incluse în reviste (1981) și portrete de societate (2008). „Untitled #216”, din portretele istorice (1981), exemplifică utilizarea efectelor teatrale pentru a întruchipa diferite roluri și lipsa ei de încercare să își ascundă eforturile: adesea peruca îi alunecă, protezele se desprind, iar machiajul este prost estompat. Ea evidențiază artificialitatea acestor invenții, o metaforă pentru artificialitatea întregii construcții identitare.

Dezastre și imagini sexuale

Deși uneori portretizează personaje pline de farmec, Sherman a fost întotdeauna mai interesată de grotesc. În anii 1980 și 1990, serii precum „dezastrele” (1986-1989) și „imagini sexuale” (1992) au confruntat spectatorii cu aspectele ciudate și urâte ale umanității în imagini explicite și viscerale.

La jumătatea anilor 1980, imaginile cu trupuri bolnave erau vizibile la știri în timpul crizei SIDA; acestea au adăugat semnificație investigației ei asupra grotescului și a diferitelor tipuri de violență care ar putea fi exercitate asupra corpului. În aceste serii și în toate lucrările, Sherman subminează stenograma vizuală pe care o folosim pentru a clasifica lumea din jurul nostru, atrăgând atenția asupra artificialității și ambiguității acestor stereotipuri și subminând fiabilitatea lor pentru înțelegerea unei realități mult mai complicate, potrivit moma.org.

De-a lungul carierei sale, Sherman a colaborat cu o serie de mărci de modă, printre care Prada, Dolce & Gabbana, Balenciaga și Marc Jacobs, precum și cu reviste de gen, printre care Interview și Harper’s Bazaar. Artista este reprezentată de galeria Hauser & Wirth. Anul acesta, lucrările ei au fost văzute în expoziții solo din Hamburg (Germania), Zurich (Elveția) și Aarhus (Danemarca), dar și în expoziții de grup, în Europa și Asia.

Foto © Cindy Sherman