Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Femei în artă – Dorothea Rockburne dă formă geometriilor universului
bernheim, dorothea rockburne extasie 1983

Femei în artă – Dorothea Rockburne dă formă geometriilor universului

Dorothea Rockburne, creatoare americană de origine canadiană, este recunoscută ca artista abstractă care, de-a lungul deceniilor, a realizat desene, instalații și sculpturi care îmbină teoria mulțimilor, topologia, astronomia și fenomenologia.

Rockburne, născută la Montreal în 1932, a studiat pictura și filosofia în Canada, apoi, la vârsta de 18 ani, s-a mutat în SUA pentru a urma cursurile Black Mountain College. Acolo a studiat pictura cu Jack Tworkov și Franz Kline, dansul – cu Merce Cunningham și muzica – cu John Cage. Dar cel care a influențat-o cel mai mult dintre toți a fost matematicianul german Max Dehn, la al cărui curs de geometrie Rockburne a ajuns întâmplător într-o zi. El i-a prezentat concepte matematice care se regăsesc în natură și în artă, cum ar fi raportul de aur, i-a dat cărți și i-a recomandat filosofi. În plus, Rockburne a dezvoltat prietenii profunde cu colegi precum Robert Rauschenberg și Cy Twombly.

A lucrat și a trăit într-un apartament din Soho timp de jumătate de secol, începând cu 1974, când a primit și prima ofertă de a expune solo la Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA). Prima ei expoziție solo avusese loc în 1971, la Galeria Bykert, care nu a avut viață lungă, dar a fost influentă, unde „Domain of the Variable” – lucrare de referință în mai multe părți – a fost pusă în scenă pentru prima dată. Au urmat mai multe expoziții și achiziții muzeale. Reacția criticilor la lucrările ei a fost pozitivă, în special prin recunoașterea viziunii sale unice.

Dorothea Rockburne a experimentat cu o varietate mare de materiale – de la hârtie, pergament, grafit, frânghie, pânză, smoală, plăci aglomerate și orice alte lucruri pe care le putea găsi la magazin.

Dincolo de estetica ei ieșită din comun, Rockburne era mamă singură într-o lume dominată de bărbați. Însă a perseverat, iar picturile, sculpturile și instalațiile pe care le-a produs în șapte decenii i-au consolidat statutul de figură de prim rang, deși mai puțin cunoscută, a artei americane contemporane.

Lucrări bazate pe teorii matematice și filosofie

În ciuda succesului în galerii și expoziții de grup, precum și a comenzilor primite, Rockburne nu a beneficiat de o retrospectivă a carierei până la expoziția sa de la Parrish Art Museum din 2011. A urmat o expoziție monografică la MoMA în 2013, apoi la Dia:Beacon, câțiva ani mai târziu.

Cel mai recent, toamna trecută a fost vernisată o retrospectivă la galeria Bernheim din Londra, unde sunt prezentate până la finalul lunii ianuarie mai mult de 25 de lucrări, multe dintre ele fiind prima dată expuse în afara SUA, parțial pentru că lucrările lui Rockburne nu se pretează la o instalare ușoară. Ele se bazează pe teorii matematice, formule și filosofie.

În afară de New York și de coasta de vest a Statelor Unite, de-a lungul anilor, a expus la Bienala de la Veneția, la Bienala Whitney și la Documenta. Lucrări realizate de Dorothea Rockburne se găsesc, între altele, în colecțiile unor instituții precum MoMA, Metropolitan Museum of Art, Solomon R. Guggenheim Museum, Whitney Museum of American Art, National Gallery of Art din Washington DC și Art Gallery of Ontario.

Foto: „Extasie” (1983), ulei pe pânză de Dorothea Rockburne (c) Bernheim Gallery