Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Femei în artă – Eve Arnold a schimbat fotografia de modă și a contribuit la definirea fotojurnalismului
eve arnold3

Femei în artă – Eve Arnold a schimbat fotografia de modă și a contribuit la definirea fotojurnalismului

„To Know About Women: The Photography of Eve Arnold” este prima retrospectivă majoră din Marea Britanie a fotografei pionier a secolului XX din ultimii zece ani. Eve Arnold a explorat teme legate precum nedreptatea socială, drepturile civile, religie, putere, faimă, sexualitate și nașterea.

eve arnold final poster

Vor fi expuse peste 90 de fotografii alb-negru și color, inclusiv documentarul care a marcat cariera lui Eve Arnold despre spectacolele de modă organizate în Harlem în anii 1950. Fotografii rar întâlnite sunt expuse pentru prima dată în ultimii 70 de ani.

Expoziția este deschisă până la 7 ianuarie 2024.

marilyn monroe, eve arnold

De la Marilyn Monroe, care își odihnește picioarele într-un fotoliu, la Richard Burton și Elizabeth Taylor care stau într-un pub cu o jumătate de kilogram de cârnați, fotografiile lui Eve Arnold se înscriu în mitologia celebrităților din secolul XX.

„Am fost săracă și am vrut să documentez sărăcia; pierdusem un copil și eram obsedată de naștere; eram interesată de politică și am vrut să știu cum ne afectează viețile; sunt femeie și am vrut să știu despre femei”, vorbea despre munca ei Eve Arnold.

 Fotojurnalistă respectată

Născută în Philadelphia în 1912, Arnold a devenit unul dintre cei mai respectați fotojurnaliști și portretista preferată a unora dintre cele mai faimoase personalități ale lumii, printre care Marlene Dietrich, Sophia Loren, Elizabeth Taylor, Jackie Kennedy și Regina Elizabeth II. Angajată de Magnum în 1951, Arnold a devenit fotografa preferată de Marilyn Monroe timp de peste un deceniu. A fotografiat-o mult pe Monroe pe platoul de filmare al filmului „The Misfits”, dar și în cadre mai banale, de zi cu zi, alese chiar de Arnold.

În 1950, după ce a petrecut mai mulți ani lucrând la o fabrică de prelucrare Kodak din New Jersey, Arnold a început să se intereseze de fotografie. Încurajată de bona ei, s-a înscris la un curs de fotografie de șase săptămâni în Manhattan, condus de influentul director artistic al revistei Harper’s Bazaar, Alexey Brodovitch. Sub îndrumarea acestuia, Arnold s-a aventurat în lumea modei și a documentat spectacolele organizate în Harlem în fiecare duminică.

queen elizabeth, eve arnold

Fotografiile din acest eseu au fost publicate în revista britanică Picture Post în anii 1950 și, nu după mult timp, a devenit prima femeie fotograf americană care a semnat cu Magnum, la vârsta de 45 de ani.

„Nu am vrut să fiu o femeie fotograf. Asta m-ar fi limitat. Am vrut să fiu un fotograf care să fie femeie, cu toată lumea deschisă pentru aparatul meu de fotografiat”, spunea Eve Arnold.

Mișcarea pentru drepturile civile din America în anii 1960

Deși unele dintre cele mai cunoscute portrete ale sale sunt cele ale unor figuri celebre, Arnold a jucat un rol esențial în aducerea în atenția publicului a subiecților nedocumentați. Ea a surprins mișcarea pentru drepturile civile din America în anii 1960, inclusiv mitingurile și întâlnirile Națiunii Islamului (NOI) conduse de Malcom X, activist pentru drepturile omului și susținător vocal al emancipării negrilor.

Prima expoziție personală în 1980

Subiectele de-a lungul carierei sale de șase decenii au fost diverse; de la nunta unui cuplu de același sex la culegătorii de cartofi migranți din Long Island, New York și primele minute din viața unui bebeluș. Mai presus de toate, a fost atrasă de femei și copii și a continuat să se concentreze asupra acestor subiecte în anii ’70, ’80 și ’90, din Cuba până în Africa de Sud și Emiratele Arabe Unite. De asemenea, a petrecut mai multe luni traversând hinterlandul Chinei, ceea ce a dus la prima sa expoziție personală importantă la Muzeul Brooklyn în 1980. În același an, a primit un premiu pentru întreaga carieră din partea Societății Americane a Fotografilor de Reviste.

„Eve Arnold a fost un fotograf pionier. Ea a schimbat fotografia de modă și a contribuit la definirea fotojurnalismului. Ea ar trebui să fie un nume cunoscut la fel de mult ca și colegii ei, de exemplu Robert Capa și Henri Cartier-Bresson. Fotografiile sale cu Marilyn Monroe sunt probabil cele mai cunoscute imagini ale ei, dar, în această expoziție, am dorit să ne concentrăm asupra fotografiilor pe care le-a realizat în timpul unor momente definitorii ale istoriei moderne americane și sociale. Empatia lui Arnold pentru subiecții săi și inteligența sa au însemnat că a știut să fie la locul potrivit, la momentul potrivit și cu un aparat foto în mână”, spune Maya Binkin, curator de expoziții la Newlands House.

Foto credit: David Eustace, Eve Arnold Estate