Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Femei în artă – Guerrilla Girls, activism împotriva sexismului și rasismului
benvenuti alla biennale femminista! (from the series

Femei în artă – Guerrilla Girls, activism împotriva sexismului și rasismului

Guerrilla Girls, grup american de activiste în artă, a fost fondat în 1985 cu dubla misiune de a atrage atenția asupra femeilor artiste și artiștilor de culoare și de a denunța dominația bărbaților albi din mediul artistic.

Punctul de pornire pentru acest grup l-a constituit o expoziție organizată de Muzeul de Artă Modernă din New York. „An International Survey of Painting and Sculpture” a reunit 169 de artiști, între care doar 13 femei. Această disparitate a fost imboldul pentru formarea unui grup de activiști influenți și energici care face eforturi pentru a combate sexismul și rasismul din lumea artei.

Pentru a-și păstra anonimatul, membrele grupului poartă în public măști de gorilă și adoptă ca pseudonime numele unor artiste celebre, cum ar fi Käthe Kollwitz și Frida Kahlo.

Limbaj ferm și ironie

Membrele grupului au cercetat statisticile privind discriminarea și și-au făcut publice concluziile prin intermediul unor afișe cu un limbaj ferm, dar cu un simț al umorului ironic.

Afișele Guerrilla Girls au apărut pentru prima dată în 1985, în Manhattan. Combinând o grafică îndrăzneață, în stil publicitar, cu informații și cifre revelatoare, afișele detaliau discriminarea femeilor artiste și a artiștilor de culoare din partea galeriilor de artă și a muzeelor din oraș.

Umorul este de asemenea o parte importantă a artei Guerrilla Girls, mesajele serioase devenind accesibile și captivante. Afișele purtau mențiunea „Un mesaj de serviciu public de la Guerrilla Girls, conștiința lumii artei”.

Membrele au organizat inclusiv demonstrații la vernisaje de artă. Metodele lor de acțiune directă erau menite să provoace un răspuns care să ducă la discuții și să producă schimbări.

guerrilla girls' definition of hypocrite 1990 by guerrilla girls

Guerrilla Girls’ Definition of Hypocrite, 1990, Guerrilla Girls

Opere de artă în serie, pentru public numeros 

Grupul continuă să vorbească despre sexismul și rasismul în lumea artei, dar vizează și Hollywood-ul, mass-media, cenzura în artă, corupția și apatia guvernului și lupta pentru drepturile femeilor.

Guerrilla Girls a început prin campanii de afișaj și proteste în New York; în prezent, membrele grupării mențin o prezență online și prezintă conferințe și reprezentații publice peste tot în lume. Ele au publicat mai multe cărți, printre care „The Guerrilla Girls’ Bedside Companion to the History of Western Art” (1998).

Până la mijlocul anilor 1990, activismul grupului a început să se extindă dincolo de lumea artei, abordând și alte probleme, cum ar fi protecția mediului, drepturile femeilor privind reproducerea și teatrul. Ca urmare, în 2001, grupul s-a divizat în trei entități independente: Guerrilla Girls on Tour, un colectiv de teatru itinerant; GuerrillaGirlsBroadBand, un proiect digital-media; și Guerrilla Girls Inc., o continuare a grupului original axat pe artă.

Colectivul continuă să aibă o abordare populistă a artei, producându-și operele de artă în serie pentru a ajunge la un public cât mai mare.

Fotografii © Guerrilla Girls, guerrillagirls.com