Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Femei în artă – Joan Mitchell, pictoriță expresionist-abstractă referință în epoca postbelică și mentor
joan mitchell, sunflowers, sothebys

Femei în artă – Joan Mitchell, pictoriță expresionist-abstractă referință în epoca postbelică și mentor

Joan Mitchell, a cărei carieră s-a întins pe parcursul a mai mult de patru decenii, de la prima sa expoziție personală ca profesionistă la New York, în 1952, până la decesul în Franța, în 1992, a lucrat într-o varietate de medii – inclusiv ulei pe pânză, pastel pe hârtie și imprimare litografică – și este recunoscută ca unul dintre cei mai importanți artiști ai epocii postbelice.

Născută la Chicago, la 12 februarie 1925, Mitchell a urmat cursurile Școlii Institutului de Artă din Chicago. După absolvire, în 1947, a primit o bursă de călătorie care a dus-o în Franța timp de un an, unde picturile ei au devenit din ce în ce mai abstracte.

untitled, 1943, joan mitchell

Untitled, 1943, Joan Mitchell (c) joanmitchellfoundation.org

Întorcându-se în Statele Unite în 1949, Mitchell s-a stabilit la New York și a devenit o participantă activă la „Școala din New York” a pictorilor și poeților. A expus în cadrul faimosului „9th Street Show” în 1951 și, în scurt timp, a devenit unul dintre cei mai importanți tineri pictori expresioniști abstracți. În 1955, Mitchell a început să își împartă timpul între New York și Franța, iar în 1959 s-a stabilit definitiv în Hexagon, locuind și lucrând la Paris. În 1968, s-a mutat la Vétheuil, un orășel la nord-vest de Paris, unde a lucrat fără întrerupere până la moartea sa, în 1992.

A extins domeniul de aplicare al picturii expresionist-abstracte, aplicând-o la subiectul natură. „Pictez din peisajele pe care le port cu mine și din sentimentele pe care le amintesc, care, desigur, se transformă. Cu siguranță că nu aș putea niciodată să oglindesc natura. Mi-ar plăcea mai mult să pictez ceea ce îmi lasă ea”, spunea artista.

untitled, 1951, joan mitchell

Untitled, 1951, Joan Mitchell (c) joanmitchellfoundation.org

Recorduri, colecții și distincții

Dipticul monumental „Sunflowers” (1990 – 1991), de Joan Mitchell, va fi vândut în noiembrie 2023 la Sotheby’s, unde se așteaptă să depășească recordul de licitație al artistei. Casa a plasat estimarea lucrării la 20 de milioane de dolari, iar dacă va atinge această cifră, va depăși cu peste 3 milioane de dolari reperul anterior al acesteia. Actualul record al artistei expresionist-abstracte a fost stabilit în 2018 de „Blueberry” (1969), care a fost vândut cu 16,6 milioane de dolari la Christie’s New York.

„Sunflowers” provine din colecția personală a lui John Cheim, co-fondator al influentei galerii newyorkeze Cheim & Read. Pictura a făcut parte din mai mult expoziții important, cel mai recent, „Monet-Mitchell”, care a avut vernisajul la Fondation Louis Vuitton din Paris la începutul acestui an. De asemenea, a apărut și în filmul „Six Degrees of Separation” din 1993.

Joan Mitchell, apreciată de public și critici, a expus în majoritatea marilo muzee ale lumii în timpul vieții. Whitney Museum of American Art, Art Institute of Chicago, The Museum of Modern Art și alte instituții importante au început să-i colecționeze picturile în anii 1950.

Lucrările ei au făcut obiectul unei expoziții retrospective la jumătatea carierei, în 1974, la Muzeul Whitney. În 1982, Mitchell a devenit prima artistă americană care a avut o expoziție personală la Musee d’art moderne de la Ville de Paris. O retrospectivă, „The Paintings of Joan Mitchell: Thirty-six Years of Natural Expressionism”, a fost itinerată în Statele Unite în 1988.

Printre distincțiile acordate lui Mitchell se numără Le Grand Prix des Arts (Peinture) al orașului Paris (1991); Premiul pentru pictură al Ministerului francez al Culturii (1989); primul Distinguished Artist Award for Lifetime Achievement al College Art Association of America (1988); doctorate onorifice de la School of the Art Institute of Chicago (1987) și The Western College, Oxford, Ohio (1971); și Premio Lissone, Milano (1961).

Fundația Joan Mitchell

Ca o extensie a angajamentului ei de a susține un mediu de implicare și camaraderie între artiști, Mitchell a oferit sprijin personal multor tineri artiști și scriitori care veneau să stea cu ea în casa ei din Vétheuil – uneori doar pentru o noapte, alteori pentru o vară întreagă. Corespondența din documentele sale arată că această generozitate a avut adesea un impact care le-a schimbat viața celor care au petrecut timp cu ea.

Mitchell a murit la Paris la 30 octombrie 1992. Generozitatea sa în timpul vieții a continuat după moartea ei prin înființarea Fundației Joan Mitchell, solicitată prin testament pentru a crea sprijin pentru artiști. În plus, misiunea fundației include promovarea și conservarea moștenirii sale, care include operele ei remarcabile, documentele sale (inclusiv corespondența și fotografiile) și alte materiale de arhivă legate de viața și activitatea artistei.

Fotografie principală: „Sunflowers”, de Joan Mitchell (c) Sotheby’s