Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Femei în artă – Judy Chicago examinează rolul femeilor în istorie și în cultură
sony dsc

Femei în artă – Judy Chicago examinează rolul femeilor în istorie și în cultură

Judy Chicago, cunoscută pentru o „cină” creată în cinstea istoriei femeilor, prin intermediul unor aranjamente concepute pentru 39 de femei importante, este artistă, autoare și educatoare feministă.

Cu propriul său omagiu adus femeilor remarcabile din istorie, Judy Chicago a mers mult mai departe în timp – în „The Dinner Party”, între 1974 și 1979, a realizat o instalație ce a comemorat 1.038 de femei din istorie, cu steaguri brodate, o podea gravată și o masă de banchet triunghiulară masivă, cu locuri pentru 39 de femei și cu „invitați” de la Zeița Primordială până la Georgia O’Keeffe. Aflată în prezent în Centrul Sackler din Muzeul Brooklyn, instalația este o piesă centrală pentru arta feministă, produsă în timpul unei perioade cruciale, când artistele au abordat frontal problemele de gen.

the dinner party, judy chicago photo donald woodman

The Dinner Party, Judy Chicago, foto: Donald Woodman

Născută în 1939, sub numele Judith Sylvia Cohen, în Chicago, a urmat cursurile Institutului de Artă din oraș, apoi ale Universității California. Lucrările ei timpurii au fost minimaliste și a participat la expoziția de referință „Primary Structures” din 1966 de la The Jewish Museum din New York. La sfârșitul anilor 1960, s-a orientat către un conținut feminist. În această perioadă și-a schimbat numele de familie în Chicago.

Crezând în necesitatea unei pedagogii feministe pentru studentele la arte, Judy Chicago a inițiat primul program de artă feministă la Universitatea de Stat din California, Fresno, în 1970. În anul următor, împreună cu artista Miriam Schapiro, a fondat Programul de artă feministă la California Institute of the Arts, Valencia. „Womanhouse” (1972), o instalație realizată în colaborare de cele două artiste împreună cu studentele lor, a transformat o clădire abandonată într-o casă reprezentativă pentru experiențele femeilor.

judy chicago, earth birth, 1983

Earth Birth, Judy Chicago, 1983

De-a lungul anilor, artista a continuat să abordeze teme din viața femeilor prin „The Birth Project” (1980 – 1985) și „The Holocaust Project” (1985 – 1993). Susține conferințe și este o scriitoare prolifică, a predat la universitățile Duke și Indiana și la University of North Carolina la Chapel Hill. Printre numeroasele distincții obținute se numără granturi de la National Endowment for the Arts și Getty Foundation și patru doctorate onorifice. În prezent, locuiește împreună cu soțul ei, fotograful Donald Woodman, cu care colaborează în domeniul artistic și didactic. În 2018, Judy Chicago a fost inclusă în topul celor mai influente 100 de persoane al revistei Time.

O retrospectivă a operei ei va fi deschisă la New Museum din New York începând cu 12 octombrie și până pe 14 ianuarie 2024.

Fotografie principală: Judy Chicago, „A Butterfly for Brooklyn”, 2014, focuri de artificii, rachete de semnalizare și lumini LED, Prospect Park, pus în scenă de Pyro Spectaculars by Souza; Credit foto: judychicago.com