Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Femei în artă – June Leaf și lumea imaginară prin care examinează condiția umană
june leaf, atelier

Femei în artă – June Leaf și lumea imaginară prin care examinează condiția umană

June Leaf este o artistă americană cunoscută pentru picturile și desenele sale alegorice abstracte. Ea lucrează și în domeniul sculpturii cinetice moderniste.

Timp de peste șapte decenii, June Leaf a creat o lume profund imaginară, cu creaturi ireale și decoruri care cercetează metaforic condiția umană. Ea a lucrat în cadrul unei lungi tradiții de artă vizionară, o tradiție proeminentă în special în lucrările simboliștilor din secolul al XIX-lea și care a continuat mai recent cu suprarealismul și nu numai.

Născută în Chicago, în 1929, Leaf a dezvoltat o legătură în anii 1950 cu un grup artistic important din oraș, Monster Roster, care a explorat figurația expresivă și a avut un interes pentru narațiunile mitice. S-a mutat la New York în 1960 și și-a organizat un atelier în orașul izolat Mabou, Nova Scotia, cam în aceeași perioadă. Stilul ei a evoluat pe măsură ce și-a extins gama de materiale de-a lungul anilor, în timp ce și-a extras și extins cu perseverență universul de simboluri și arhetipuri.

man (dreaming), june leaf, acrilic, pensulă și cerneală pe hârtie, 1972 © june leaf

„Man (dreaming)”, June Leaf, acrilic, pensulă și cerneală pe hârtie, 1972 © June Leaf

A lucrat în diferite medii – pictura, sculptura, desenul, fotografia și colajul se îmbină pe măsură ce artista creează și își transformă imaginarul de la o suprafață sau obiect la altul. Tehnica îi reflectă interesul pentru transformare și metamorfoză, multe dintre piesele ei părând să imortalizeze un moment surprins dintr-o stare de schimbare, spun curatorii Whitney Museum.

Expoziții viitoare

Lucrările lui June Leaf au fost expuse și colecționate în întreaga lume, începând din 1948, când a fost invitată să participe la Expoziția anuală de la Art Institute of Chicago și la Expoziția inaugurală Momentum, organizată ca răspuns la aceasta.

mother ballroom, june leaf, creion și cerneală pe hârtie, 1978 © june leaf

„Mother/ Ballroom”, June Leaf, creion și cerneală pe hârtie, 1978 © June Leaf

Printre expozițiile recent se numără o prezentare a lucrărilor lui Leaf la Frieze Masters, Londra (octombrie 2022), și „June Leaf: New Work la Ortuzar Projects”, New York (noiembrie 2022). Lucrările lui Leaf vor fi incluse în „Americans in Paris: Artists Working in Postwar France, 1946 – 1962” (1 februarie – 1 iulie 2024), la Grey Art Gallery de la Universitatea din New York, curatoriată de Debra Bricker Balkan și Lynn Gumpert.

În 2016, Leaf a fost subiectul unei retrospective la Whitney Museum of American Art din New York, care a inclus în colecția sa, de-a lungul timpului, mai multe opere ale ei.

wake up, june leaf, acrilic și cărbune pe hârtie, 2015 16 © june leaf

„Wake Up”, June Leaf, acrilic și cărbune pe hârtie, 2015-16 © June Leaf

Lucrările semnate June Leaf se află în colecții private și colecții publice permanente, printre care: Addison Gallery of American Art, Phillips Academy at Andover, MA; Art Institute of Chicago, IL; DePaul Art Museum, Chicago, IL; Madison Museum of Contemporary Art, WI; Minneapolis Institute of Art, MN; Museum of Contemporary Art, Chicago, IL; Museum of Modern Art, NY; Smithsonian American Art Museum, Washington D.C.; Tel Aviv Museum of Art, Israel; University of Southern Illinois at Carbondale, IL; și Yale University Art Gallery, New Haven, CT.

June Leaf a primit mai multe premii și distincții, inclusiv o bursă National Endowment for the Arts (1989), o bursă Fulbright (1958), precum și diplome onorifice de la DePaul University și Nova Scotia College of Art and Design.